Τζον Παπατζόν: Ο φιλάνθρωπος μεγιστάνας που δεν ονειρευόταν τα χρήματα

Τζον Παπατζόν: Ο φιλάνθρωπος μεγιστάνας που δεν ονειρευόταν τα χρήματα

Μια από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το όνειρό μου δεν είναι να βγάλω λεφτά για μένα. Το όνειρό μου είναι να γίνω πλούσιος για να μπορώ να βοηθώ ανθρώπους που έχουν ανάγκη» έλεγε ο Τζον Παπατζόν μια από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Η αλήθεια είναι ότι έκανε το όραμά του πραγματικότητα. Ξεκίνησε την καριέρα του από ασφάλειες αλλά γρήγορα βαρέθηκε και πέρασε στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών το 1969, όταν αυτό το χρηματοοικονομικό εργαλείο ήταν σε πρώιμο στάδιο και κανένας δεν γνώριζε τις δυνατότητες που προσέφερε στους επενδυτές. Πραγματικά μεγαλούργησε στον τομέα αυτόν.

Εγινε μεγιστάνας και ξεκίνησε ένα τιτάνιο φιλανθρωπικό έργο με δωρεές πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στην πόλη του την Αϊόβα , τις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.  

Για τον Παπατζόν που βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική μόλις σε ηλικία 9 μηνών με τους γονείς τους που κατάγονταν από την Εύβοια, η μόρφωση ήταν το «κλειδί» για την εξέλιξη του ατόμου. Ταλαιπωρήθηκε ο ίδιος για να τελειώσει το πανεπιστήμιο μιας και ο πατέρας του είχε πεθάνει και ο ίδιος εργαζόταν από νωρίς. Άνοιξε νωρίς την δική του επιχείρηση και αφού πέτυχε, ήθελε να βοηθήσει και άλλους νέους να ανοίξουν τις δικές τους. Έτσι λοιπόν κατηύθηνε την ευεργετική του δράση σε αυτό το πεδίο: στην Αϊόβα πρότεινε να ενώσουν τις δυνάμεις τους πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα για να μπορέσουν με την σειρά τους να φτιάξουν «θερμοκοιτίδες» ώστε δώσουν τα εφόδια στους φοιτητές τους να μπουν στο επιχειρείν.

Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Μέχρι σήμερα 4.000 απόφοιτοι έχουν ανοίξει περίπου 8.000 επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα μέσα από το The Hellenic Initiative, έναν εξαιρετικά καταξιωμένο φορέα της ομογένειας που στήριξε από τα πρώτα του βήματα – δώρισε μισό εκατομμύριο δολάρια για να ανοίξουν νέοι επιχειρηματίες πάνω από 50 εταιρείες στην πατρίδα μας. «Αν μπορώ να το κάνω εγώ, τότε μπορείτε να το κάνετε και εσείς» έλεγε πάντα και το πίστευε.

Ηταν συλλέκτης έργων τέχνης και μαζί με την σύζυγό του Μαίρη απέκτησαν μια κόρη. Είχαν αναγνωριστεί στις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους προς τις τέχνες, τα μουσεία αλλά και τη συλλογή τους. Επίσης είχαν δώσει το όνομά τους σε ένα πάρκο για υπαίθρια γλυπτική στην Αϊόβα.

Η Μαίρη πεθανε πριν από ακριβώς έναν χρόνο. Ο Παπατζόν λάτρευε την Ελλάδα και ποτέ δεν έκοψε τον ομφάλιο λώρο με τη γενέτειρά του, ούτε και στις πιο δύσκολες περιόδους όταν πολλοί Ελληνοαμερικανοί είχαν απογοητευτεί λόγω της κρίσης. Το Hellenic Initiative εξέδωσε ανακοίνωση για την απώλεια του. Μια από τις τελευταίες χειρονομίες του ήταν να δώσει χρήματα μέσω του φορέα αυτού σε Ουκρανούς που ήρθαν στην Ελλάδα εξαιτίας του πολέμου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT