Η Εκκλησία των Μορμόνων και το μυστικό hedge fund 100 δισ. δολαρίων

Η Εκκλησία των Μορμόνων και το μυστικό hedge fund 100 δισ. δολαρίων

Η Εκκλησία των Μορμόνων συστήνει στα μέλη της να δίνουν το 10% των εισοδημάτων τους σε δωρεές. Η εκκλησία δήλωσε ότι από το 1985 έχει προχωρήσει σε δωρεές σε χρήματα και σε είδος αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 197 χώρες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας πρώην επικεφαλής επενδύσεων για την Εκκλησία των Μορμόνων υποστηρίζει ότι περισσότερα από 100 δισ. δολάρια που προοριζόταν για φιλανθρωπικό έργο, τοποθετήθηκαν τελικά σε hedge fund της οργάνωσης.

«Ήταν στην πραγματικότητα ένα μυστικό hedge fund», δήλωσε ο Ντέιβιντ Νίλσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή 60 Minutes του CBS. 

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος υπέβαλε καταγγελία στην Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων το 2019, διαχειριζόταν προηγουμένως τον επενδυτικό βραχίονα της εκκλησίας, Ensign Peak Advisors, για εννέα χρόνια. Ο Νίλσεν, πιστός Μορμόνος ο ίδιος, προσελήφθη για πρώτη φορά να εργαστεί για την Ensign Peak ενώ εργαζόταν στη Wall Street.

«Νόμιζα ότι θα αλλάζαμε τον κόσμο», σημείωσε ο Νίλσεν. «Εμείς απλώς μεγαλώσαμε τον τραπεζικό λογαριασμό μας».

Το επενδυτικό ταμείο Ensign Peak Advisors θεωρείται υποστηρικτικός οργανισμός της εκκλησίας, καθώς της επιτρέπει να λειτουργεί μη κερδοσκοπικά. Επιπλέον, απομονώνοντας τις κερδοσκοπικές δραστηριότητές της στο επενδυτικό ταμείο, η Εκκλησία των Μορμόνων μπορεί να συγκεντρώνει χρήματα χωρίς να φορολογείται, εφόσον οι σκοποί της είναι αποκλειστικά θρησκευτικοί, εκπαιδευτικοί ή φιλανθρωπικοί. 

Ο ίδιος δήλωσε ότι η εταιρεία της εκκλησίας μετατράπηκε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα προκειμένου να αποφεύγει φόρους δισεκατομμυρίων δολαρίων παραποιώντας αρχεία και παραπλανώντας πιστούς. Κάθε χρόνο, η Εκκλησία εισέπραττε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 17 εκατομμύρια μέλη. Η Εκκλησία των Μορμόνων συστήνει στα μέλη της να δίνουν το 10% των εισοδημάτων τους σε δωρεές. Η εκκλησία υποστηρίζει ότι από το 1985 έχει προχωρήσει σε δωρεές σε χρήματα και σε είδος αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 197 χώρες.

Τα αρχεία δείχνουν ότι τα χρήματα από το αποθεματικό της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν για κερδοσκοπικά εγχειρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπορικού κέντρου στο Σολτ Λέικ Σίτι που χτίστηκε σε εκκλησιαστική γη και μιας ασφαλιστικής εταιρείας που ανήκει στην εκκλησία.

Ο Νίλσεν παραιτήθηκε το 2019, αφού ένας ιστότοπος με την ονομασία Mormon Leaks συνέδεσε μέλη της εκκλησίας με εταιρείες-βιτρίνες που κατείχαν δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και ομόλογα, περιουσιακά στοιχεία που στην πραγματικότητα ελέγχονταν από την Ensign Peak.

Με πληροφορίες από Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT