Δανία: Μπαράζ δονήσεων «άγνωστης προέλευσης» προβληματίζει τους επιστήμονες

Δανία: Μπαράζ δονήσεων «άγνωστης προέλευσης» προβληματίζει τους επιστήμονες

Παρά τα αρχικά σενάρια, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μη γνωρίζουν την πηγή των δονήσεων.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά σεισμικών δονήσεων μικρής έντασης στο δανέζικο νησί Μπόρνχολμ της Βαλτικής έχει προκαλέσει προβληματισμό μεταξύ των επιστημόνων που υποστηρίζουν πως οι δονήσεις προκλήθηκαν από «κύματα ακουστικής πίεσης από άγνωστη πηγή». 

Αρχικά, οι ειδικοί θεώρησαν πως οι δονήσεις προκλήθηκαν από σεισμούς. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι σεισμολόγοι εκτίμησαν πως προήλθαν από ελεγχόμενες εκρήξεις στην Πολωνία, σε απόσταση άνω των 140 χιλιομέτρων από το Μπόρνχολμ – ένα βραχώδες νησί με 40.000 κατοίκους, στη θάλασσα της Βαλτικής, νοτίως της Σουηδίας και βορείως της Πολωνίας. Όμως, και αυτό το σενάριο έμελλε να διαψευστεί.

Χθες, Δευτέρα, η Γεωλογική Υπηρεσία Δανίας και Γροιλανδίας (Geus) ανακοίνωσε πως οι δονήσεις «δεν προκλήθηκαν από σεισμούς, αλλά από κύματα πίεσης από ένα επεισόδιο στην ατμόσφαιρα». Παρόλα αυτά, η πηγή του επεισοδίου από το οποίο προήλθαν «παραμένει άγνωστη»

«Οι σεισμολόγοι αναφέρουν πως είναι απίθανο οι δονήσεις να προέρχονται από ελεγχόμενη έκρηξη στην Πολωνία που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις πρώτες αναφορές για τις δονήσεις στο Μπόρνχολμ» σημειώνει η Geus, διευκρινίζοντας πως οι μικροσεισμοί ήταν μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Παρότι η αστυνομία έλαβε πολλές αναφορές για δονήσεις, από τη σεισμική αυτή δραστηριότητα δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Τα δανέζικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το συμβάν προκάλεσε ρωγμή σε τοίχο σπιτιού. 

Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, υπήρξε έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης Anakonda23 στο Ούστκα, στα βόρεια της χώρας, που περιλάμβανε διέλευση μαχητικών αεροσκαφών και πραγματικά πυρά. 

Πηγή: Guardian 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT