Οι Ιάπωνες κάνουν μαθήματα για να θυμηθούν πώς να… χαμογελούν μετά τις μάσκες

Οι Ιάπωνες κάνουν μαθήματα για να θυμηθούν πώς να… χαμογελούν μετά τις μάσκες

«To χαμόγελο έχει αξία όταν μοιράζεται» λέει στους μαθητές της μία γνωστή εκπαιδεύτρια η οποία τα τελευταία έξι χρόνια έχει εκπαιδεύσει πάνω από 4.000 άτομα στην τέχνη του χαμόγελου. 

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από τρία χρόνια κορωνοϊού και αναγκαστικής χρήσης μάσκας, κάποιοι Ιάπωνες στρέφονται σε ειδικούς για να ξαναμάθουν να… χαμογελούν, χωρίς να δείχνουν τουλάχιστον αμήχανοι. 

Αν και στην Ιαπωνία η μάσκα χρησιμοποιείτο και εκτός πλαισίου Covid, μετά την άρση της επίσημης σύστασης χρήσης της, πολλοί παραδέχονται πως αγωνίζονται να προσαρμοστούν στην ιδέα των ακάλυπτων προσώπων τους, με κάποιους να παραδέχονται πως έχουν ξεχάσει πώς να χαμογελούν.

«Με τη μάσκα να έχει γίνει η κανονικότητα, οι άνθρωποι είχαν λιγότερες ευκαιρίες να χαμογελούν και ολοένα και περισσότεροι ανέπτυξαν κόμπλεξ» εξηγεί στην εφημερίδα Asahi Shimbun η Κέικο Καβάνο, «εκπαιδεύτρια χαμόγελου» στην εταιρεία Egaoiku. 

«Η κίνηση και η χαλάρωση των μυών του προσώπου είναι το κλειδί για ένα ωραίο χαμόγελο. Θέλω οι άνθρωποι να περνούν χρόνο χαμογελώντας συνειδητά, για το δικό τους σωματικό και πνευματικό καλό» προσθέτει. 

Οι… επανενταχθέντες στη χαμογελαστή ζωή χρησιμοποίησαν καθρεφτάκια για να ελέγχουν την πρόοδό τους, με μερικούς να αλλάζουν και να προσαρμόζουν τις εκφράσεις τους έως ότου ικανοποιηθούν από το «φυσικό», προ ακινησίας λόγω μάσκας, χαμόγελό τους. 

Οι Ιάπωνες κάνουν μαθήματα για να θυμηθούν πώς να… χαμογελούν μετά τις μάσκες-1
Χιλιάδες πεζοί με μάσκες, τον Ιούνιο του 2022,, στη λεωφόρο Ομοτεσάντο, στο Χαρατζούκου – Φωτ.: Shutterstock 

«Δεν είχα την ευκαιρία να βλέπω ανθρώπους κατά τη διάρκεια της κρίσης κορωνοϊού και δεν χαμογελούσα σε δημόσιους χώρους. Αυτό μου θύμισε πώς σημαντικό είναι το χαμόγελο» λέει η 79χρονη Ακίκο Τακιζάουα που δηλώνει ενθουσιασμένη για την επιστροφή στην προ πανδημίας ζωή, με λίγη βοήθεια από την κόουτς… χαμόγελου. 

Η 79χρονη είναι μία από τους συμμετέχοντες του προγράμματος – που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ιδίως μεταξύ των γυναικών.

Η Egaoiku είδε τον αριθμό αιτούντων για το πρόγραμμα σχεδόν να πενταπλασιάζεται μετά τη γνωστοποίηση της χαλάρωσης των μέτρων, τον περασμένο Φεβρουάριο.

«To χαμόγελο έχει αξία όταν μοιράζεται» λέει στους μαθητές της η Καβάνο, γνωστή στην ιαπωνική τηλεόραση και τα social media, που τα τελευταία έξι χρόνια έχει εκπαιδεύσει πάνω από 4.000 άτομα στην τέχνη του χαμόγελου. 

Βεβαίως, στην Ιαπωνία οι μάσκες θεωρούνται οικείο αξεσουάρ και για πολλούς απαραίτητο καθώς τις φορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε συνωστισμένους χώρους για την ανάσχεση διασποράς λογής ιών. Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Laibo, πάνω από το 25% των ερωτηθέντων (27.8%), ηλικίας από 20 έως 50+, δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να φορούν μάσκα στους δημόσιους χώρους, ενώ μόλις το 5,5% επιβεβαίωσε πως θα κυκλοφορεί χωρίς. 

Πηγή: Guardian 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT