Δρέσδη: Στη φυλακή οι πέντε δράστες της κινηματογραφικής ληστείας με λεία 123 εκατ. δολ.

Δρέσδη: Στη φυλακή οι πέντε δράστες της κινηματογραφικής ληστείας με λεία 123 εκατ. δολ.

Στις 25 Δεκεμβρίου του 2019, η συμμορία εισέβαλε στο περίφημο Green Vault, μουσείο με μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ιστορικών κοσμημάτων και πολύτιμων θησαυρών στην Ευρώπη. 

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε άνδρες κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη πολλών χρόνων για το ρόλο τους σε κινηματογραφική ληστεία με λεία 123 εκατ. δολάρια στη Δρέσδη, τον Νοέμβριο του 2015. 

Σύμφωνα με το κρατικό MDR, δεν έχει διευκρινιστεί προσώρας σε πόσα χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο καθένας από τους πέντε ενόχους. Ένας έκτος κατηγορούμενος απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες. 

Το χρονικό 

Στις 25 Δεκεμβρίου του 2019, η συμμορία εισέβαλε στο περίφημο Green Vault, το μουσείο με μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ιστορικών κοσμημάτων και πολύτιμων θησαυρών στην Ευρώπη. 

Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε δύο μασκοφόρους να διαλύουν μια γυάλινη προθήκη και να αρπάζουν 21 διαμαντένια τεχνουργήματα. 

Το υλικό που είχε δώσει στη δημοσιότητα η αστυνομία της Σαξονίας, παρουσίαζε δύο άτομα με σκουρόχρωμα ρούχα να κινούνται γρήγορα στους χώρους του μουσείου, χρησιμοποιώντας φακούς. Ένας από αυτούς χρησιμοποίησε τσεκούρι, κάνοντας τουλάχιστον εννέα απόπειρες για να καταφέρει να σπάσει τελικά την προθήκη. Μια παράλληλη πυρκαγιά που οι ίδιοι είχαν μεθοδεύσει, είχε προκαλέσει τη διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, με αποτέλεσμα την ώρα της ληστείας να μπορούν να κινούνται στο απόλυτο σκοτάδι.

Μέσα σε λίγα λεπτά, κάποια από τα πολυτιμότερα ιστορικά κοσμήματα στον κόσμο είχαν κάνει φτερά. Έκτοτε, μόλις κάποια από τα βαρύτιμα αντικείμενα της λείας επέστρεψαν στο μουσείο, με τους υπευθύνους να εκφράζουν φόβους πως κάποια ίσως να μη βρεθούν ποτέ.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Staatliche Kunstsammlungen Dresden, υπηρεσίας που περιλαμβάνει 15 μουσεία, η υλική αξία των αντικειμένων ωχριά μπροστά στην «ανεκτίμητη ιστορική και πολιτιστική τους σπουδαιότητα. 

Σχεδόν όλα τα κλοπιμαία ήταν της εποχής του Φρειδερίκου Αυγούστου Γ’ βασιλιά της Σαξονίας (1696-1763) και περιλάμβαναν μια πόρπη καπέλου του 1780 διακοσμημένη με 15 μεγάλα και πάνω από 100 μικρότερα διαμάντια, καθώς κι ένα ξίφος 96 εκατοστών με το θηκάρι, τα οποία αποτελούνταν από τουλάχιστον 800 διαμάντια.

Επρόκειτο για προσεκτικά μελετημένη ληστεία. Τα μέλη της συμμορίας, κάτοικοι Βερολίνου, είχαν επισκεφτεί πολλές φορές το μουσείο στη Δρέσδη για να προετοιμάσουν το σχέδιο. Είχαν ετοιμάσει εκ των προτέρων το σημείο εισόδου τους, χρησιμοποιώντας ένα υδραυλικό πριόνι για να κόψουν τις προστατευτικές ράβδους ενός παραθύρου – κολλώντας τις με ταινία στη συνέχεια, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί. 

Σημειώνεται πως ένα από τα πιο διάσημα κομμάτια της συλλογής του μουσείου, το 41 καρατίων πράσινο διαμάντι, γνωστό ως το Dresden Green, έλειπε τότε από το μουσείο, ως δάνειο στο Met της Νέας Υόρκης. 

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT