Σάλμαν Ρούσντι: Ποτέ άλλοτε δεν έχει απειληθεί τόσο η ελευθερία του λόγου

Σάλμαν Ρούσντι: Ποτέ άλλοτε δεν έχει απειληθεί τόσο η ελευθερία του λόγου

Ο βραβευμένος συγγραφέας δέχθηκε επίθεση στη σκηνή ενώ βρισκόταν σε μία εκδήλωση λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του τον περασμένο Αύγουστο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι έδωσε ομιλία, εννέα μήνες αφότου μαχαιρώθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά, προειδοποιώντας ότι η ελευθερία της έκφρασης στη Δύση απειλείται με τον πιο σοβαρό τρόπο.

Ο Ρούσντι μίλησε μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος στα Βρετανικά Βραβεία Βιβλίου, όπου του απονεμήθηκε το βραβείο Freedom to Publish. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι με βραβείο «αναγνωρίζεται η αποφασιστικότητα των συγγραφέων, εκδοτών και βιβλιοπωλών που παίρνουν θέση ενάντια στη μισαλλοδοξία, παρά τις συνεχιζόμενες απειλές που αντιμετωπίζουν».

Ο συγγραφέας είπε μεταξύ άλλων: «Ζούμε σε μια στιγμή, νομίζω, κατά την οποία η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία της δημοσίευσης δεν έχει απειληθεί τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής μου στις χώρες της Δύσης. Τώρα που βρίσκομαι ΗΠΑ, παρατηρώ την επίθεση στις βιβλιοθήκες και τα βιβλία για τα παιδιά στα σχολεία», πρόσθεσε. 

Ο βραβευμένος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι δέχθηκε επίθεση στη σκηνή ενώ βρισκόταν σε μία εκδήλωση λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του τον περασμένο Αύγουστο. Ο Ρούσντι είναι τυφλός από το ένα μάτι, μετά από το πολλαπλό μαχαίρωμα το οποίο έχει επηρεάσει και τη χρήση του ενός του χεριού.

Μετά την επίθεση παρέμεινε για 6 εβδομάδες στο νοσοκομείο. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να χάσει την όρασή του από το ένα του μάτι. 

Ο σερ Σαλμάν Ρούσντι, πριν από την επίθεση, ήταν αντιμέτωπος με θανατικές απειλές από το Ιράν, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του «Σατανικοί Στίχοι» το 1988. Ο τότε Ιρανός ηγέτης, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε φετφά, διάταγμα δηλαδή με το οποίου ζητούσε τη δολοφονία του Σαλμάν, επικηρύσσοντάς τον για 3 εκατ. δολ.

Η φετφά παραμένει ενεργή, και παρόλο που η κυβέρνηση του Ιράν έχει αποστασιοποιηθεί από το διάταγμα του Χομεϊνί, ένα άλλο επίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα πρόσθεσε άλλα 500.000 δολάρια στην επικήρυξή του, το 2012.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT