O διαρκώς αυξανόμενος πληθωρισμός κάνει τους Τούρκους πολίτες να αισθάνονται όλο και φτωχότεροι. O σεισμός άφησε τον απελπιστικό απολογισμό των πάνω από 50.000 νεκρών και μια σειρά από κυβερνητικές απαντήσεις που από πολλούς χαρακτηρίστηκαν μισόλογα. Επιπλέον, η ενωμένη αντιπολίτευση υπόσχεται να αλλάξει την πορεία που έχει πάρει η χώρα προς τον αυταρχισμό.
Oλα αυτά φάνηκε πως δεν ήταν αρκετά για να στερήσουν από τον Τούρκο πρόεδρο την επανεκλογή του. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, χωρίς ωστόσο να επιτύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση, οδηγώντας για πρώτη φορά στην Ιστορία τις τουρκικές εκλογές σε δεύτερο γύρο.
Προβλέψεις αναλυτών
Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν πως θα κερδίσει και την αναμέτρηση της 28ης Μαΐου, δεδομένης και της στήριξης που προβλέπεται να του παράσχουν οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού Σινάν Ογκάν. Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας ανήκουν σε επιχειρηματίες φιλικά προσκείμενους στην κυβέρνησή του, με αποτέλεσμα την υπερπροβολή του και την αποσιώπηση των κυβερνητικών λαθών. Η ομάδα «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» κατατάσσει την Τουρκία στην 165 θέση από τις 180 που αξιολογεί ως προς την ελευθερία του Τύπου. Το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν κατάφερε να προσελκύσει περισσότερο από το 50% των ψηφοφόρων, ενώ έχει υπό τον έλεγχό του περίπου το 90% των μέσων ενημέρωσης της χώρας, δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος έχει κουραστεί από την οικονομική πολιτική του και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του.
Αν ο Ερντογάν κατάφερε να ορθοποδήσει, το χρωστάει στην ικανότητά του να επιβιώνει. O Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, σημαντικός εκλογικός αναλυτής, ο οποίος μάλιστα είχε προβλέψει καλύτερα αποτελέσματα για την αντιπολίτευση, δήλωσε πως «με έναν περίεργο τρόπο ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου λειτούργησε προς όφελος του Ερντογάν». Ο πρόεδρος υποσχέθηκε να χτίσει νέα σπίτια στις σεισμόπληκτες περιοχές μέσα σε ένα χρόνο, προσελκύοντας όχι μόνο τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι, αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών που είδαν τα ενοίκια να εκτινάσσονται ως αποτέλεσμα της αθρόας προσέλευσης ανθρώπων που ζητούσαν κατάλυμα.
Πολιτική ταυτότητα
Ο Ερντογάν έχει καταφέρει να συνδεθεί στις συνειδήσεις πολλών με μια ισχυρή και ανεξάρτητη Τουρκία. Πρόσφατα ελλιμένισε ένα πολεμικό πλοίο στην Κωνσταντινούπολη προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για να το επισκεφθούν οικογένειες, ενώ έγινε κάτοχος του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου made in Turkey. Στην εξωτερική πολιτική δείχνει πως προωθεί με επιτυχία τα τουρκικά συμφέροντα. «Η πολιτική ταυτότητα έχει “κολλήσει” – εδραιωθεί για τα καλά και δεν “ξεκολλάει” εύκολα λόγω νέων πληροφοριών ή εμπειριών», έγραψε ο Χάουαρντ Αϊσενσταν, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Σέντ Λόρενς. «Η έμφαση που δίνει ο Ερντογάν στον εθνικισμό, στην τρομοκρατία και τις δυτικές συνωμοσίες για τους περισσότερους ψηφοφόρους δεν είναι διακοσμητική: βρίσκεται στον πυρήνα της κοσμοθεωρίας τους».
Ως απάντηση σε όλα αυτά, η αντιπολίτευση έδωσε υποσχέσεις που πολλοί φοβήθηκαν να πιστέψουν. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ηγήθηκε ενός συνασπισμού έξι κομμάτων, για τον οποίο πολλοί είχαν αμφιβολίες. Φιλοξενώντας πολιτικούς από την άκρα Δεξιά έως την Αριστερά και από το φανατικό Ισλάμ έως την εκκοσμίκευση. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου προέρχεται από μια θρησκευτική μειονότητα πιθανώς αποθάρρυνε κι άλλο τους ψηφοφόρους, ενώ το άνοιγμά τους προς τα κουρδικά κόμματα, τα οποία ο Ερντογάν έχει πολλάκις κατηγορήσει για τρομοκρατική δράση, δημιούργησε κλίμα φόβου.
«Ανησυχώ ότι η άλλη πλευρά θα κερδίσει και αυτό θα είναι κακό για τη χώρα», δήλωσε η Μελίκε Κουρτ, νεαρή απόφοιτος πανεπιστημίου, αφού ψήφισε τον Ερντογάν την Κυριακή. «Ανησυχώ ότι θα απελευθερωθούν άνθρωποι που έχουν φυλακιστεί για τρομοκρατία», πρόσθεσε.