Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών επιδρομών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών επιδρομών

Το Κίεβο ανέφερε ότι κατέρριψε συνολικά 18 πυραύλους, από τους οποίους έξι Kinzhal

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε η Μόσχα με τη βοήθεια υπερηχητικού πυραύλου Kinzhal. Αυτό ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, που έκανε επίσης λόγο για ολονύκτιες επιδρομές «ιδιαίτερης έντασης» κατά ουκρανικών στόχων, μεταξύ άλλων σε αποθήκες πυρομαχικών και μάχιμες μονάδες. Από την πλευρά του το Κίεβο ανέφερε ότι κατέρριψε συνολικά 18 ρωσικούς πυραύλους, ανάμεσά τους και έξι Kinzhal.

Η Γαλλία καταδίκασε με σκληρούς χαρακτηρισμούς τις μαζικές επιδρομές και τις επιθέσεις με drones που έπληξαν την ουκρανική πρωτεύουσα, λέγοντας ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο αφού στρέφονται κατά αμάχων και δείχνουν την αποφασιστικότητα της Μόσχας να συνεχίσει να κλιμακώνει την επιθετικότητά της. «Συνιστούν εγκλήματα πολέμου και δεν θα μείνουν ατιμώρητα», προειδοποίησε το Παρίσι.

Eνας από τους ρωσικούς πυραύλους έπεσε στον ζωολογικό κήπο του Κιέβου, έσκισε μια σειρά από ψηλά δέντρα και προσγειώθηκε σε ένα κλουβί με γύπες και μια οικογένεια ρακούν. Στο μεταξύ, ο διοικητής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι χαρακτήρισε το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων εδώ και μήνες. «Οι μισθοφόροι της Wagner σύρθηκαν στο Μπαχμούτ σαν αρουραίοι σε ποντικοπαγίδα», δήλωσε ο Σίρσκι χθες στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Οι Ουκρανοί λένε ότι έχουν απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα βόρεια και νοτιοδυτικά του Μπαχμούτ, σε κάποιες περιπτώσεις κατά αρκετά χιλιόμετρα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε εκ νέου ότι οι δυνάμεις του σημειώνουν πρόοδο στην κατάκτηση των τελευταίων δρόμων στο Μπαχμούτ. Μάλιστα έδωσε χθες στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο δείχνει στον χάρτη τις περιοχές που εξακολουθούν να ελέγχουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Εικόνα στον Κύριλλο

«Συνιστούν εγκλήματα πολέμου και δεν θα μείνουν ατιμώρητα», προειδοποίησε το Παρίσι.

Αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη στενή σχέση του με την Εκκλησία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε χθες να παραδώσει μια ιστορική εικόνα της Αγίας Τριάδος στον Πατριάρχη Κύριλλο, λόγω της σημασίας της για τους πιστούς. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας τον συντηρητισμό έχει ασπαστεί ο Ρώσος πρόεδρος ως κομμάτι της εθνικής ταυτότητας, είναι από τους σθεναρότερους θεσμικούς υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Κύριλλος έχει ζητήσει από τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τη στρατιωτική επιχείρηση και είπε πέρυσι ότι όσοι έπεσαν πολεμώντας θα εξαγνιστούν για τις αμαρτίες τους.

Την ίδια στιγμή η CIA προσπαθεί να στρατολογήσει κατασκόπους μέσα στη Ρωσία, αναρτώντας βίντεο στα σόσιαλ μίντια. «Θέλουμε να προσεγγίσουμε τους γενναίους Ρώσους που αισθάνονται την ανάγκη να συνεργαστούν με τη CIA λόγω του άδικου πολέμου της κυβέρνησής τους και τους εγγυόμαστε ότι αυτό θα γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», αναφέρεται στο ρωσόφωνο βίντεο που αναρτήθηκε σε Telegram, YouTube, Twitter και Facebook. Τη Δευτέρα πάντως οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν πρώην υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στην πόλη Βλαδιβοστόκ με την κατηγορία της παράνομης συνεργασίας με ξένες δυνάμεις, που επισύρει ποινή έως και 8ετούς κάθειρξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT