Ουκρανία: Στο Κίεβο απεσταλμένος του Πεκίνου για να συζητήσει μια «πολιτική διευθέτηση»

Ουκρανία: Στο Κίεβο απεσταλμένος του Πεκίνου για να συζητήσει μια «πολιτική διευθέτηση»

Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Λι Χουί είναι πιθανή το απόγευμα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απεσταλμένος του Πεκίνου, εντεταλμένος για να συζητήσει «πολιτική διευθέτηση», βρίσκεται στο Κίεβο, σε μια επίσκεψη που αναμένει ο ενισχυμένος από τις νέες υποσχέσεις για την αποστολή δυτικών όπλων πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιδιώκοντας την άσκηση της επιρροής της Κίνας επί της Ρωσίας.

Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μία συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Λι Χουί είναι πιθανή το απόγευμα.

Θα είναι η πρώτη επαφή ανάμεσα στον πρόεδρο Ζελένσκι και τον Κινέζο ανώτατο αξιωματούχο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.

Το σχέδιο των 12 σημείων

Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Λι Χουί, ειδικός απεσταλμένος Ευρασιατικών Υποθέσεων και πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα, έχει εντολή να συζητήσει μια «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, που θα τον οδηγήσει επίσης στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Η Κίνα, στενή εταίρος της Μόσχας, δεν έχει καταδικάσει δημοσίως τη ρωσική εισβολή.

Το Πεκίνο παρουσίασε τον Φεβρουάριο «σχέδιο 12 σημείων» για τον τερματισμό του πολέμου, το οποίο αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τη Δύση. Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επισκέφτηκε τον Μάρτιο τη Μόσχα προσφέροντας συμβολική στήριξη στον Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι στη Δύση.

«Στο τέλος του μήνα, ο Λι Χουί θα έρθει σ’ εμάς», δήλωσε χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Η ιδέα είναι να παρουσιάσει τις κινεζικές προτάσεις για μια πολιτική διευθέτηση στην Ουκρανία στις χώρες αυτές και να ακούσει τις απόψεις και τα σχόλια των συνομιλητών», είπε.

Ροή όπλων

Η επίσκεψη του Λι στο Κίεβο πραγματοποιείται μόλις μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε φρέσκες υποσχέσεις για νέες αποστολές όπλων που θα βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην μεγάλη αντεπίθεση που προετοιμάζεται.

Τα αιτήματά του εισακούστηκαν σε πολλά σημεία -αντιαεροπορικοί πύραυλοι, επιθετικά drones, τεθωρακισμένα…- και πρόοδος σημειώθηκε ως προς την αποστολή δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, αίτημα που έχει διατυπώσει το Κίεβο εδώ και 15 μήνες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η Γαλλία αρχίζει σύντομα την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία ανακοίνωσαν από κοινού ότι θέλουν την συγκρότηση «διεθνούς συνασπισμού» για την προσφορά αμερικανικών καταδιωκτικών F-16 στον ουκρανικό στρατό.

Η αποστολή στο Κίεβο δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, επιπλέον των σοβιετικών MiG που ήδη έχουν αποστείλει η Πολωνία και η Σλοβακία, θα συνιστά για την Ουκρανία αναμφισβήτητη προστιθέμενη αξία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT