Οι ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα έχουν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα

Οι ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα έχουν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα

Στις 19 Μαΐου η Μόσχα θα φιλοξενήσει μια τριμερή σύνοδο και ξεχωριστές διμερείς επαφές στις οποίες θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν την Παρασκευή στη Μόσχα, για να πάρουν μέρος σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Στις 19 Μαΐου η Μόσχα θα φιλοξενήσει μια τριμερή σύνοδο και ξεχωριστές διμερείς επαφές» στις οποίες θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, και του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, ανέφερε η εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Αυτές οι συνομιλίες γίνονται με φόντο τη νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με φόντο το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τα τελευταία 30 χρόνια, Μπακού και Γερεβάν έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους. Ο τελευταίος, το 2020, έληξε με νίκη του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ανακατέλαβε πολλά εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παρά την εκεχειρία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Μόσχας, ανά διαστήματα σημειώνονται αψιμαχίες στα σύνορα. Την περασμένη εβδομάδα ένας Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε και πολλοί στρατιωτικοί και από τις δύο πλευρές τραυματίστηκαν, σε νέες συγκρούσεις.

Παράλληλα, καταβάλλονται διεθνείς προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή. Αντιπροσωπείες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είχαν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, στις αρχές Μαΐου, ενώ την περασμένη Κυριακή συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT