Υδρογονάνθρακες: «Μικροί» παίχτες κερδίζουν έδαφος επενδύοντας δεκάδες δισ. δολάρια σε πρότζεκτ εξόρυξης και εκμετάλλευσης

Υδρογονάνθρακες: «Μικροί» παίχτες κερδίζουν έδαφος επενδύοντας δεκάδες δισ. δολάρια σε πρότζεκτ εξόρυξης και εκμετάλλευσης

Μικρότερες σε μέγεθος επιχειρήσεις σπεύδουν να καλύψουν τα κενά που αφήνουν πίσω οι εταιρείες-κολοσσοί που τώρα απομακρύνονται από τους υδρογονάνθρακες προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η BP, η TotalEnergies, η Chevron και άλλες μεγάλες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου στρέφονται, πια, σε «πιο καθαρά» πρότζεκτ. Υπό την πίεση των μετόχων τους, αλλά και υπό την πίεση ακτιβιστών, οι κολοσσοί της ενέργειας απομακρύνονται από τα πιο ρυπογόνα πρότζεκτ και πολλές μικρότερες εταιρείες σπεύδουν να καλύψουν το κενό, σημειώνει η Wall Street Journal σε μακροσκελές άρθρο της μέσω του οποίου αποτυπώνει τις τάσεις στην αγορά της ενέργειας.

Στη Νιγηρία, μικρότερες εταιρείες κατέχουν πια σχεδόν τις μισές από τις συμβάσεις μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στη Λατινική Αμερική, μια ανεξάρτητη εταιρεία προχωρά σε έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχές όπου απέφευγαν να προχωρήσουν η Occidental Petroleum και η BP. Στην Ασία και πιο συγκεκριμένα στη Μιανμάρ, η Chevron αποσύρθηκε από ένα αμφιλεγόμενο έργο φυσικού αερίου και μια ελάχιστα γνωστή καναδική εταιρεία συμφώνησε να εξαγοράσει το μερίδιό της.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως μικρότερες και πιο ευκίνητες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και τα ανοίγματα που αφήνουν πίσω οι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες τώρα στρέφονται σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας ή σε περισσότερο κερδοφόρα πρότζεκτ. Η ίδια τάση δείχνει ωστόσο και κάτι άλλο: ότι, παρά τις προσπάθειες των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμά τους, η φυγή τους από έργα ορυκτών καυσίμων έχει μικρή επίδραση συνολικά στις εκπομπές αερίων ρύπων, καθώς άλλες, μικρότερες εταιρείες, έρχονται να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας αυτά τα πρότζεκτ.

Οι επενδύσεις σε νέα πρότζεκτ εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων -πολλές από τις οποίες γίνονται από μικρότερες και λιγότερο γνωστές εταιρείες- αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Rystad.

Πηγή: WSJ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT