Κίνα: «Δεν υπάρχει πανάκεια για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»

Κίνα: «Δεν υπάρχει πανάκεια για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»

Το Πεκίνο έχει αποφύγει να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία ή ακόμη και να μιλήσει για «εισβολή».

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στην Ουκρανία, Λι Χούι, πιστεύει πως «δεν υπάρχει πανάκεια για την επίλυση της κρίσης», καθώς επανέλαβε τις εκκλήσεις προς το Κίεβο και τη Μόσχα να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η Κίνα, στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας, απέφυγε να καταδικάσει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και προσπάθησε να τοποθετηθεί ως ουδέτερος διαμεσολαβητής που θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο Λι Χούι, ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, συνομίλησε με τον Ντμίτρο Κουλέμπα, τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, και άλλους αξιωματούχους.

«Δεν υπάρχει πανάκεια για την επίλυση της κρίσης και όλα τα μέρη πρέπει να ξεκινήσουν από τον εαυτό τους, να οικοδομήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν συνθήκες για να σταματήσει ο πόλεμος και να μιλήσουν», δήλωσε ο Λι, ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για ευρασιατικές υποθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου.

Ο Λι πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με Ουκρανούς αξιωματούχους, ότι η Κίνα «θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της».

Το Πεκίνο έχει αποφύγει να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία ή ακόμη και να μιλήσει για «εισβολή». Με αυτή του τη στάση το Πεκίνο έχει βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων από ευρωπαϊκές χώρες και από τις ΗΠΑ, οι οποίες αμφισβητούν την αξιοπιστία της Κίνας στον ρόλο της ως πιθανού μεσολαβητή.

Οι κινεζικές προτάσεις

Η πρόταση της Κίνας περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς και τον τερματισμό των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Λέει ότι «οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να καταχρώνται μονομερείς κυρώσεις» και «να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία».

Αναφέρει ότι η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να τηρηθεί, αν και δεν διευκρινίζει πώς θα συνέβαινε αυτό για την Ουκρανία όσον αφορά τα εδάφη που αφαιρέθηκαν από αυτήν από τότε που η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014.

Η πρόταση καταδικάζει μια «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου», μια επίπληξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικής συμμαχίας ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση στρατιωτικών μπλοκ», αναφέρει η πρόταση. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ζητήσει προ της εισβολής εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αλλα σημεία της πρότασης απαιτούν κατάπαυση του πυρός, ειρηνευτικές συνομιλίες, προστασία των αιχμαλώτων πολέμου και διακοπή των επιθέσεων κατά αμάχων, διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών και διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών.

Πηγή: AFP, Le Monde

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT