Η παράνομη αντιγραφή του Αντι Γουόρχολ στα πορτρέτα του Πρινς

Η παράνομη αντιγραφή του Αντι Γουόρχολ στα πορτρέτα του Πρινς

Η υπόθεση θεωρούνταν από πολλούς καθοριστικής σημασίας για το αν οι καλλιτέχνες έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν πατώντας επάνω σε δουλειά συναδέλφων τους

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι ο Αντι Γουόρχολ δεν είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει φωτογραφία του Πρινς ως «βάση» για μοα σειρά από πορτρέτα που απέφεραν κέρδη εκατομμυρίων. Η υπόθεση θεωρήθηκε από πολλούς καθοριστικής σημασίας για το κατά πόσο οι καλλιτέχνες επιτρέπεται να δημιουργούν έργα τέχνης που στηρίζονται σε υλικό άλλων δημιουργών.

H φωτογράφος Λιν Γκόλντσμιθ είχε απαθανατίσει τον Πρινς το 1981 και το 1984 ο Γουόρχολ χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες για να δημιουργήσει μια σειρά πορτρέτων του τραγουδιστή της ποπ. 

Τα πορτρέτα κυκλοφόρησαν ως μεταξοτυπίες σε πολλά και διαφορετικά χρώματα, αποφέροντας κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιδρυμα Αντι Γουόρχολ, μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε μετά τον θάνατο του φημισμένου εικαστικού με σκοπό να προωθήσει το έργο του. 

Στις 29 Μαρτίου του 2021, το Εφετείο των ΗΠΑ, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αποφάνθηκε ότι η δουλειά του Γουόρχολ δεν ήταν αρκούντως μετασχηματιστική και κυριαρχούσε η φωτογραφία της Λιν Γκόλντσμιθ. Ετσι, παραβιάζονταν σαφώς τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφου.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων είχε υποβάλει γνωμοδότηση στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι η χρήση της φωτογραφίας από τον Αντι Γουόρχολ δεν ήταν νομότυπη, όπως ακριβώς σημείωναν και η Εθνική Ενωση Φωτογράφων Τύπου και η Αμερικανική Εταιρεία Φωτογράφων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT