Τουρκία: Ακροδεξιά στροφή στη νέα βουλή

Τουρκία: Ακροδεξιά στροφή στη νέα βουλή

Η κούρσα για την τουρκική προεδρία συνεχίζεται, με ορίζοντα πια τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαΐου. Η μάχη για το κοινοβούλιο ωστόσο ολοκληρώθηκε, με την εθνικιστική/ισλαμιστική άκρα δεξιά να ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στην εθνοσυνέλευση, γεννώντας φόβους για νέες προκλήσεις.

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κούρσα για την τουρκική προεδρία συνεχίζεται, με ορίζοντα πια τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου και φαβορί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η μάχη για το κοινοβούλιο, ωστόσο, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της εθνικιστικής/ισλαμιστικής άκρας δεξιάς στα συνολικά 600 έδρανα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ενώ ακροδεξιός είναι πια και ο απρόσμενος ρυθμιστής του επερχόμενου β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών Σινάν Ογάν.

Στο νέο κοινοβουλευτικό τοπίο, όπως εκείνο διαμορφώνεται έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, οι δυνάμεις που τοποθετούνται στα άκρα δεξιά του τουρκικού πολιτικού φάσματος ελέγχουν περισσότερες έδρες από ό,τι στο παρελθόν, ενώ υπάρχουν και ομάδες ακραίων που αποκτούν κοινοβουλευτική παρουσία για πρώτη φορά στα χρονικά.

Τουρκία: Ακροδεξιά στροφή στη νέα βουλή-1
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (AP Photo/Ali Unal)

Πιο συγκεκριμένα:

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (η παράταξη των Γκρίζων Λύκων δηλαδή, την πτώση των ποσοστών της οποίας προέβλεπαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων προεκλογικά) παρουσιάζεται να αυξάνει τις έδρες του κατά μία σε σχέση με τις εκλογές του 2018, από 49 σε 50, διαψεύδοντας τις σφυγμομετρήσεις. 

Tο εθνικιστικό/ισλαμιστικό Κόμμα της Νέας ή Ανανεωμένης Ευημερίας (YRP) του Φατίχ Ερμπακάν, υιού του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετσμετίν Ερμπακάν, αποκτά για πρώτη φορά παρουσία στην τουρκική εθνοσυνέλευση, εκλέγοντας 5 βουλευτές.

Το ακροδεξιό/ισλαμιστικό HÜDA-PAR (μια παράταξη η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με την ακροδεξιά τρομοκρατία) αποκτά και εκείνο κοινοβουλευτική παρουσία, εκλέγοντας για πρώτη φορά 3 ή 4 βουλευτές μέσα από τις λίστες του ερντογανικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το επονομαζόμενο Καλό Κόμμα (İYİ) της (προερχόμενης από το εθνικιστικό MHP) Μεράλ Ακσενέρ παραμένει ισχυρό ως πόλος εντός του κοινοβουλίου, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό εδρών (συνολικά 43) που είχε μετά τις εκλογές του 2018.

Ενώ και το συντηρητικό/ισλαμιστικό/αντιδυτικό Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet) του Τεμέλ Καραμολάογλου, που πήρε μέρος σε αυτές τις εκλογές μέσα από τις λίστες του CHP, εκλέγει 10 βουλευτές.

Τουρκία: Ακροδεξιά στροφή στη νέα βουλή-2
Ο Φατίχ Ερμπακάν δίπλα στον Ερντογάν (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Προσκείμενα στον Ερντογάν (MHP, YRP, HÜDA-PAR) ή αντιπολιτευόμενα (İYİ, Saadet), τα συντηρητικά κόμματα της Τουρκίας ενισχύθηκαν, ενώ αντιθέτως οι έδρες της φιλοκουρδικής αριστεράς μειώθηκαν από 67 (που είχε λάβει το HDP το 2018) σε 61 (που έλαβε το Yeşil Sol την περασμένη Κυριακή).  

Ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν μιλά, πια, για «την πιο εθνικιστική και πιο συντηρητική εθνοσυνέλευση» που έχει γνωρίσει η γείτονα χώρα τα τελευταία 100 χρόνια, στρέφοντας το βλέμμα του στις ομάδες εκείνες των βουλευτών με τις ακραία εθνικιστικές και ισλαμιστικές ρίζες.

Κι αυτό, χωρίς να συνυπολογίσει παράλληλα και τους προερχόμενους από τα άκρα βουλευτές που έχουν ήδη ενταχθεί στις τάξεις κάθε άλλο παρά περιθωριακών κομμάτων όπως είναι το ερντογανικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι Τούρκοι επέλεξαν, με άλλα λόγια, ως απάντηση στα δεινά της οικονομικής κρίσης και της ακραίας πόλωσης της περιόδου που προηγήθηκε, τη στροφή προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος και προς περισσότερο συντηρητικές πολιτικοθρησκευτικές κατευθύνσεις.

Με δεδομένο, δε, ότι η συμμετοχή στις εκλογές της 14ης Μαΐου προσέγγισε σχεδόν το 90%, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι ψηφοφόροι της «αριστεράς» και της «προόδου» προτίμησαν την αποχή. Όχι, και εκείνοι ψήφισαν μεν… αλλά αποδείχθηκαν αριθμητικά λιγότεροι.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ωστόσο, όλες εκείνες οι – προκλητικές – επιλογές που έκανε ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, από τις προηγούμενες εκλογές του 2018 και έπειτα, δείχνουν πλέον υπό μια έννοια να «δικαιώνονται», με φόντο πια ένα κοινοβούλιο στο οποίο η «Λαϊκή Συμμαχία» των κομμάτων που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους γύρω από τον Ερντογάν διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. 

Ο λόγος για επιλογές όπως ήταν, για παράδειγμα, η τεμενοποίηση της Αγίας Σοφίας, η απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών (την κατά τραγική ειρωνεία καλούμενη και Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), οι διώξεις κατά εκατοντάδων στελεχών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), η στοχοποίηση της τουρκικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η πολιτισμική/ταυτοτική σύγκρουση με τη Δύση κ.ά…

Οι επιλογές που δικαιώνονται ωστόσο εκλογικά… τείνουν να επαναλαμβάνονται διαμορφώνοντας τάσεις… 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT