Ρωσία: Το υπόγειο καταφύγιο του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσία: Το υπόγειο καταφύγιο του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα

Ολες οι λεπτομέρειες της δομής προστασίας και διαφυγής του Ρώσου προέδρου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα του για… παν ενδεχόμενο έχει λάβει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, χτίζοντας υπόγειο καταφύγιο κάτω από την εξοχική κατοικία του στη Μαύρη Θάλασσα, με ανέσεις, αλλά και αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Οπως αποκαλύπτουν αρκετά δυτικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, κάτω από την πολυτελέστατη θερινή κατοικία του Βλ. Πούτιν, στη μεσημβρινή Ρωσία, κρύβεται ένα πανίσχυρο καταφύγιο φτιαγμένο από τόνους τσιμέντου, με πολλά μέτρα τούνελ, αποθήκες και υποδομές ενέργειας και νερού για προστατευμένη διαβίωση αρκετών εβδομάδων.

Το παλάτι Γκελέντζικ, στην περιοχή του Κράσνονταρ στη νότια Ρωσία, έχει γίνει ευρύτατα γνωστό από τις αποκαλύψεις του έγκλειστου σε φυλακή σήμερα αντιφρονούντα πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι. Πρόκειται για μια πολυτελέστατη έπαυλη, η αξία της οποίας εκτιμάται σε 1 δισ. δολάρια. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, γήπεδο χόκεϊ επί πάγου, εκκλησία, αλλά και «αίθουσα ψυχαγωγίας» με στύλους για pole dancing.

Ρωσία: Το υπόγειο καταφύγιο του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα-1
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτ.: Reuters/Sputnik)

Η περιοχή επιτηρείται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο από την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών (FSB) και εφαρμόζεται όχι μόνο απαγόρευση πτήσεων από πάνω, αλλά και απαγόρευση προσέγγισης διά θαλάσσης.

Αυτά ήταν ήδη γνωστά. Αυτό που αποκαλύφθηκε τώρα είναι ότι κάτω από αυτή την επίγεια πολυτέλεια κρύβεται και η υπόγεια δομή που προορίζεται να προστατεύσει τον εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα ηγέτη της Ρωσίας εάν προκύψει κίνδυνος.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις αμερικανικών ΜΜΕ, που αναδημοσιεύονται και στην Ευρώπη και βασίζονται σε δημοσιευμένα σχέδια, ο Βλ. Πούτιν έχει φροντίσει να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο με τρεις εξόδους διαφυγής, πολλαπλά τούνελ και τοιχώματα που αντέχουν και σε εκρήξεις.

Οι ενισχυμένες σήραγγες από πολύ παχύ σκυρόδεμα διαθέτουν παροχή νερού και φρέσκου αέρα και επιτρέπουν την παραμονή εκεί ακόμη και για μήνες, σύμφωνα με ειδικούς τους οποίους επικαλείται το έγκυρο Business Insider. Στα σχέδια, τα οποία δημοσίευσε η εταιρεία Μέτροστιλ που κατασκεύασε το καταφύγιο (ως δείγμα της δουλειάς της), φαίνεται ακόμη η πρόβλεψη για παροχή ηλεκτρισμού, για αποχέτευση και για πλήρεις επικοινωνίες με οπτικές ίνες.

Tα δύο τούνελ έχουν μήκος 40 και 60 μέτρων και πλάτος 6 μέτρων, ενώ περιβάλλονται από τοιχώματα πάχους περίπου 40 εκατοστών, με βάση τα σχέδια της κατασκευάστριας εταιρείας.

Υπάρχει ακόμη ασανσέρ που οδηγεί σε βάθος 50 μέτρων από το έδαφος για την άμεση πρόσβαση στο καταφύγιο, καθώς και έξοδος στη θάλασσα για ταχεία διαφυγή αν απαιτηθεί και μάλιστα με κυλιόμενο ιμάντα, ώστε να μη χρειαστεί κάποιος να περπατήσει πολύ.

Ο Ταντέους Γκαμπριζέφσκι, μηχανικός με ειδίκευση στις αμυντικές κατασκευές, σχολίασε πως «αυτές οι σήραγγες έχουν τα πάντα για ασφάλεια: έχουν σύστημα πυρόσβεσης, νερό, αποχέτευση κ.λπ. Είναι σχεδιασμένες για κάποιον που θέλει να επιβιώσει, ή να δραπετεύσει. Αλλά δεν είναι απλώς μια έξοδος κινδύνου, είναι μια πλήρης αντικατάσταση έκτακτης ανάγκης για το συγκρότημα του παλατιού».

Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της υποχρεωτικής απομάκρυνσης παιδιών από την Ουκρανία. 

Πηγή: Business Insider, Daily Telegraph

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT