ΗΠΑ: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο μοναδικός Αφροαμερικανός Ρεπουμπλικανός της Γερουσίας

ΗΠΑ: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο μοναδικός Αφροαμερικανός Ρεπουμπλικανός της Γερουσίας

Ο Σκοτ προβάλλει εαυτόν ως μετριοπαθή εναλλακτική απέναντι στους Ντόναλντ Τραμπ και Ρον ΝτεΣάντις.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τιμ Σκοτ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του κόμματος σήμερα. Φτωχό παιδί μιας ανύπαντρης μητέρας και ο μοναδικός μαύρος Ρεπουμπλικανός στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Σκοτ επισημαίνει συχνά την προσωπική του ιστορία ως απόδειξη ότι η χώρα του παραμένει η «Γη της Επαγγελίας».

Ο Σκοτ, το πάμφτωχο παιδί μιας μονογονεϊκής οικογένειας από τη Νότια Καρολίνα, συχνά παρουσιάζει την προσωπική ιστορία του ως απόδειξη ότι η Αμερική παραμένει η γη των ευκαιριών. Κατέθεσε τη δήλωση της υποψηφιότητάς του στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή σήμερα.

Ο εύχαρις χαρακτήρας του έρχεται σε αντίθεση με τους δεδηλωμένους ή πιθανούς αντιπάλους του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, όπως είναι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κυβερνήτης της Φλόρινας Ρον ΝτεΣάντις που εμφανίζουν τις ΗΠΑ ως μια χώρα σε παρακμή που χρειάζεται να διασωθεί από τη διεφθαρμένη, αριστερή ελίτ.

Όντας μαύρος και συντηρητικός, ο Σκοτ αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση, σε μια χώρα όπου το 92% των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων στήριξαν τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020. Το 55% των λευκών ψήφισε τον Τραμπ.

Ο Σκοτ συχνά επέκρινε τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του επειδή έκανε ρατσιστικά σχόλια και μπλόκαρε πολλούς από τους υποψηφίους δικαστές που πρότεινε ο μεγιστάνας πρόεδρος για τον ίδιο λόγο. Ταυτόχρονα ωστόσο κατηγορούσε τους Δημοκρατικούς ότι εκμεταλλεύονται τις φυλετικές εντάσεις για κομματικό όφελος.

Αν και έχει δηλώσει ότι ήταν θύμα φυλετικής προκατάληψης, επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μια ρατσιστική χώρα.

Σύμφωνα με τους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων, μόνο το 2% των Ρεπουμπλικανών σκοπεύει να τον ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές, ενώ η αναγνωρισιμότητά του σε εθνικό επίπεδο παραμένει χαμηλή. Περισσότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικανούς σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Τραμπ και περίπου το ένα πέμπτο προτιμά τον ΝτεΣάντις, ο οποίος αναμένεται να μπει στην κούρσα τις επόμενες ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, οι πιθανότητες του Σκοτ μπορεί να είναι ισχυρότερες από ό,τι φαίνονται στα χαρτιά.

Είναι γνωστός και αρεστός στην πολιτεία του, τη Νότια Καρολίνα, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών για την ανάδειξη των υποψηφίων, καθώς είναι μόλις η τρίτη πολιτεία που ψηφίζει.

Ο Σκοτ έχει επίσης ισχυρή σχέση με τους δωρητές. Ο Λάρι Ελισον. ένας από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς, συνιδρυτής της Oracle, είναι μεταξύ των ανθρώπων που έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT