Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο επικεφαλής του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, απέπεμψε σήμερα τον αναπληρωτή του που έγινε εχθρός του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στους στρατούς των δύο ανδρών.
«Ο στρατηγός Μπουρχάν δημοσίευσε συνταγματικό διάταγμα ονομάζοντας τον Μάλικ Αγκάρ αντιπρόεδρο του Μεταβατικού Συμβουλίου κυριαρχίας από σήμερα» στη θέση του στρατηγού Ντάγκλο, ανέφερε σε ανακοίνωση το όργανο αυτό.
Το Συμβούλιο, αποτελούμενο από στρατιωτικούς και πολίτες, εγκαθιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2019 με σκοπό να ηγηθεί της μετάβασης ανάμεσα στην πτώση του δικτάτορα Ομάρ ελ Μπεσίρ, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, και της εγκαθίδρυσης δημοκρατικών θεσμών.
Ομως ο στρατηγός Μπουρχάν, που ήταν πρόεδρός του, και ο στρατηγός Ντάγκλο -ή «Χεμέντι»- ο αντιπρόεδρος, πραγματοποίησαν πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021 διώχνοντας τους πολίτες από το όργανο αυτό.
Προερχόμενος από το κρατίδιο του Μπλε Νείλου, στα σύνορα με την Αιθιοπία, του οποίου ήταν κυβερνήτης, ο Αγκάρ είχε υπογράψει το 2020 συμφωνία ειρήνης με την εξουσία στο Χαρτούμ ενώ ήταν αρχηγός των ανταρτών. Ηταν μέλος του Συμβουλίου Κυριαρχίας από τον Φεβρουάριο του 2021.
Η οργάνωσή του, SPLA-Βορράς, είχε συσταθεί το 2011 από μέλη των ανταρτών που παρέμειναν στο Σουδάν μετά την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν εκείνη τη χρονιά.
Το 2017 διχάστηκε ανάμεσα στην πτέρυγα που ζητούσε την εγκαθίδρυση λαϊκού κράτους ως προϋπόθεση για μια συμφωνία ειρήνης, και μία άλλη υπό την ηγεσία του Αγκάρ.
Αδιέξοδες οι διαπραγματεύσεις
Πριν από το ξέσπασμα των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ήδη ένας άνθρωπος στους τρεις υπέφερε από πείνα στη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.
Πλέον τα τρόφιμα είναι ακόμη πιο σπάνια. Στο Χαρτούμ, όπου ζουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, όσοι δεν έχουν φύγει παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, αναγκασμένοι να περιορίσουν την κατανάλωση τροφίμων και χωρίς χρήματα, καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει.
Ο αγροτοδιατροφικός τομέας του Σουδάν, που ήδη είχε γονατίσει έπειτα από 20 χρόνια εμπάργκο επί δικτατορίας Ομάρ ελ Μπασίρ -το οποίο ήρθη το 2019-, έχει πληγεί ακόμη περισσότερο από τους βομβαρδισμούς, που έχουν προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, νοσοκομεία και κυβερνητικά κτίρια στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις.
Το εργοστάσιο Samil, που παρήγε, σύμφωνα με τη UNICEF, «το 60% των θεραπειών διατροφής για υποσιτισμένα παιδιά», καταστράφηκε.
Η ανθρωπιστική βοήθεια λεηλατήθηκε. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσαν ότι «ένοπλοι άνδρες εισήλθαν την Τρίτη στην αποθήκη στο Χαρτούμ και λεηλάτησαν» τουλάχιστον «δύο οχήματα γεμάτα τρόφιμα».
Παρά το χάος που κυριαρχεί στο Χαρτούμ και στην επαρχία Νταρφούρ, στα σύνορα με το Τσαντ, όπου στις μάχες παίρνουν μέρος μέλη φυλών και άμαχοι, οι διαπραγματεύσεις για μια ανθρωπιστική εκεχειρία δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά.
«Πρέπει να πούμε σε αυτούς τους στρατηγούς να σταματήσουν οπωσδήποτε» τις μάχες, τόνισε ο πρόεδρος της Κένυας, Ουίλιαμ Ρούτο.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr