Με το βλέμμα στην Κίνα το αμυντικό σύμφωνο των ΗΠΑ με την Παπούα Νέα Γουινέα

Με το βλέμμα στην Κίνα το αμυντικό σύμφωνο των ΗΠΑ με την Παπούα Νέα Γουινέα

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να αποτρέψουν τις χώρες του Ειρηνικού από το να συνάψουν αμυντικούς δεσμούς με την Κίνα. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία λόγω της όξυνσης των σχέσεων με αφορμή την Ταϊβάν

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, υπέγραψε μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Παπούα Νέα Γουινέα σήμερα, η οποία, όπως δήλωσε, θα αυξήσει τις ικανότητες της νησιωτικής χώρας και θα διευκολύνει τον αμερικανικό στρατό να συνεργάζεται με τις ένοπλες δυνάμεις της.

«Περνάμε από μια γενική σχέση (…) σε μια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ. Συνήφθη μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας, ο Τζέιμς Μαράπε.

Βάσει της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα έχουν πρόσβαση στα ύδατα της Παπούας Νέας Γουινέας, κοντά στις θαλάσσιες οδούς προς την Αυστραλία και την Ιαπωνία, με αντάλλαγμα πρόσβαση στους αμερικανικούς δορυφόρους παρακολούθησης, είχε επίσης εξηγήσει ο Μαράπε.

Αν και η συμφωνία παρουσιάζεται ότι έχει στόχο να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας, ο βασικός λόγος για την αμερικανική δέσμευση στην περιοχή είναι οι φιλοδοξίες της Κίνας στον Ειρηνικό, εκτιμούν αναλυτές.

«Αν και η Κίνα δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο, κρύβεται πίσω από την εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Παπούα Νέα Γουινέα», σημειώνει ο Γκόρντον Πικ του Ινστιτούτου των ΗΠΑ για την Ειρήνη.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να αποτρέψουν τις χώρες του Ειρηνικού από το να συνάψουν αμυντικούς δεσμούς με την Κίνα. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία λόγω της όξυνσης των σχέσεων με αφορμή την Ταϊβάν.

Κατά τη συνάντησή του με τον Μαράπε, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους με την Παπούα Νέα Γουινέα σε όλους τους τομείς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την οικονομική ανάπτυξη, την κλιματική κρίση και τη σημασία της συνεχιζόμενης δέσμευσης των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, επεσήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT