Συνολικά 62 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έπεσαν νεκροί από σφαίρες πέρυσι στη Σουηδία, μια χώρα περίπου 10,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ άλλοι 45 είχαν χάσει τη ζωή τους από εχθρικά πυρά το 2021.
Εάν μιλάγαμε για τις ΗΠΑ, αυτά τα νούμερα δεν θα εντυπωσίαζαν. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ωστόσο, προκαλούν συναγερμό, με την πάλαι ποτέ «φιλήσυχη» και «φιλειρηνική» Σουηδία να έχει πια καταστεί «hot spot ανθρωποκτονιών», όπως αναφέρει σε μακροσκελές άρθρο της η Wall Street Journal.
«Πόλεμοι για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών – καθοδηγούμενοι από εισροές όπλων, προσωπικές βεντέτες και ομάδες νέων πολλοί από τους οποίους προέρχονται από περιθωριοποιημένες κοινότητες μεταναστών – έχουν ανεβάσει το ποσοστό των ανθρωποκτονιών που γίνονται με χρήση πυροβόλου όπλου περίπου 2½ φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με το σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας», γράφει ο δημοσιογράφος Σούνε Ενγκελ Ράζμουσεν στη Wall Street Journal. «Το κατά κεφαλήν ποσοστό δολοφονιών με πυροβόλα όπλα στη Στοκχόλμη ήταν περίπου 30 φορές υψηλότερο από αυτό στο Λονδίνο. Μάλιστα οι δράστες καθίστανται νεότεροι σε ηλικία και, επίσης, καταφεύγουν σε ολοένα πιο βίαιες τακτικές, όπως είναι η ρίψη χειροβομβίδων και η τοποθέτηση βομβών, τραυματίζοντας ολοένα περισσότερους περαστικούς, μεταξύ αυτών και παιδιά», συνεχίζει ο Ράζμουσεν, στρέφοντας το βλέμμα του σε «αρχηγούς συμμοριών διαβόητους για τη δράση τους» όπως είναι για παράδειγμα ο 36χρονος Ράβα Μαγίντ (Rawa Majid), ο καλούμενος και «Κουρδική Αλεπού» («Kurdiska räven»).
«Ο Ράβα Μαγίντ θέλει να γίνει ένας Σκανδιναβός Πάμπλο Εσκομπάρ», δηλώνει στην WSJ ο βραβευμένος Σουηδός δημοσιογράφος Ντίαμαντ Σαλίχου, συγγραφέας των βιβλίων «Tills alla dör» («Μέχρι να πεθάνουν όλοι») και «När ingen lyssnar» («Όταν κανείς δεν ακούει») που επιχειρούν να ρίξουν φως στον σκοτεινό υπόκοσμο των δικτύων του σουηδικού οργανωμένου εγκλήματος.
Ο Ράβα Μαγίντ ήρθε στη Σουηδία ως… βρέφος, το 1986. Οι γονείς του προέρχονται από το Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου είχαν μάλιστα πολεμήσει όπως λέγεται – με τους Κούρδους Πεσμεργκά – ενάντια στις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν.
Ο Μαγίντ θα άρχιζε να αναπτύσσει παραβατική δράση από μικρός. Σε ηλικία 20 ετών, το 2006, οδηγήθηκε στη φυλακή για πρώτη φορά, ενώ θα ακολουθούσαν και άλλες συλλήψεις, κυρίως για κλοπές και ναρκωτικά. Όταν βγήκε από τη φυλακή για τελευταία φορά, το 2018, είχε ήδη «κατοχυρώσει» το προσωνύμιο «αλεπού» («räv»), κι αυτό για λόγους… φωνητικούς: επειδή το μικρό του όνομα, «Ράβα» («Rawa»), είναι ηχητικά κοντά στη λέξη «räv» που στα σουηδικά σημαίνει «αλεπού».
Τούρκος υπήκοος, πλέον
Ο Μαγίντ δεν ζει πια στη Σουηδία, πλην όμως εξακολουθεί να δραστηριοποιείται εκεί κινώντας τα νήματα από μακριά. Ο κουρδικής καταγωγής Σουηδός διέφυγε στο εξωτερικό πριν από δύο με τρία χρόνια, όταν οι σουηδικές αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να συλλαμβάνουν εκατοντάδες μέλη συμμοριών με βάση τα ενοχοποιητικά στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει εναντίον τους από τις συνομιλίες που είχαν μεταξύ τους οι συμμορίτες σε ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο ονόματι EncroChat.
Τα εν λόγω μηνύματα έδειξαν ότι ο Ράβα είχε πληροφοριοδότες εντός της αστυνομίας. Όταν όμως συνελήφθη ένας από τους δικούς του «κούριερ» προ ετών, εκείνος – θεωρώντας προφανώς ότι οι Αρχές τον έχουν πλησιάσει απειλητικά – διέφυγε στο εξωτερικό, με προορισμό αρχικά το Ιρακινό Κουρδιστάν και εν συνεχεία την Τουρκία όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται ήδη από τις αρχές του 2022. Σύμφωνα μάλιστα με όσα φέρεται να ανέφερε ο ίδιος ο 36χρονος καταζητούμενος στον Σουηδό δημοσιογράφο Ντίαμαντ Σαλίχου, εκείνος έχει πια αποκτήσει και την τουρκική υπηκοότητα με διαδικασίες εξπρές λόγω των – ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων – επενδύσεων που έκανε στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.
Σουηδίας Vs Τουρκίας
Οι σουηδικές Αρχές προφανώς και έχουν ζητήσει την έκδοσή του από την Τουρκία… Η τουρκική πλευρά, ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται, υποστηρίζοντας ότι δεν εκδίδει στο εξωτερικό «Τούρκους πολίτες». Για τους Τούρκους, ο Μαγίντ αποτελεί πια διαπραγματευτικό χαρτί, υπό την έννοια ότι έχουν και εκείνοι απαιτήσεις από τη Σουηδία οι Αρχές της οποίας ενδεχομένως να κληθούν, εάν θέλουν να τους παραδοθεί ο Μαγίντ, να (εκ)δώσουν στην Τουρκία ως «αντάλλαγμα» άλλους Κούρδους τους οποίους η Αγκυρα θέλει να δικάσει ως «τρομοκράτες».
Η «Κουρδική αλεπού» έχει εγκαταλείψει, λοιπόν, εδώ και καιρό τη Σουηδία, πλην όμως είναι ακόμη εκεί… δια αντιπροσώπων. Σύμφωνα μάλιστα με όσα καταγγέλλονται, τα μέλη της συμμορίας Nätverk Foxtrot του 36χρονου – μεταξύ αυτών και έφηβοι 15 ή 14 ετών – έχουν εκτελέσει, κατ’ εντολή του, δολοφονίες επί σουηδικού εδάφους τους περασμένους μήνες. Σοκάρει, δε, ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι στο πλαίσιο αυτών των «ξεκαθαρισμάτων» έχουν στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο τα μέλη αντίπαλων συμμοριών αλλά και οι οικογένειές τους.
RIP Einar: The award-winning 19-year-old Swedish rapper was shot to death in Stockholm in an incident that could be gang-related. https://t.co/tBC0CW2IMD
— billboard (@billboard) October 23, 2021
Μια 31χρονη γυναίκα, σύζυγος μέλους συμμορίας, είχε δολοφονηθεί το 2019 στο Μάλμε ενώ είχε μάλιστα μαζί της και το νεογέννητο παιδί της, με την είδηση να γίνεται τότε «θέμα» διεθνώς. Ο 19χρονος Σουηδός ράπερ Einar δολοφονήθηκε εξ επαφής το 2021 στη Στοκχόλμη… προτού κληθεί να καταθέσει σε δίκη κατά μελών συμμοριών. Τον περασμένο Ιανουάριο, εστιατόριο σε μοδάτη γειτονιά της σουηδικής πρωτεύουσας χτυπήθηκε… από βόμβα. Και πιο πρόσφατα, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ο Σερντάρ Σαριχάν, πατέρας μέλους συμμορίας, δολοφονήθηκε στην πόρτα του σπιτιού του στην Ουψάλα, ενώ η οικογένειά του βρισκόταν μάλιστα εντός της οικίας.
«Το μέγεθος της βίας που συνοδεύει αυτόν τον εντεινόμενο πόλεμο μεταξύ των συμμοριών συγκλονίζει», γράφει ο Σούνε Ενγκελ Ράζμουσεν στη Wall Street Journal, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στον Ράβα Μαγίντ, τον γνωστό και ως «Κουρδική Αλεπού».
Εάν επιχειρήσει ωστόσο κανείς να καταδυθεί βαθύτερα στον υπόκοσμο των σουηδικών συμμοριών, θα βρει πληροφορίες και για άλλους νεαρούς μαφιόζους με «ηχηρά» προσωνύμια. Μεταξύ αυτών, και ο «Έλληνας» («Greken») Μίκαελ Τενέζος (Mikael Tenezos), ένας 25χρονος άλλοτε φέρελπις παίκτης του χόκεϊ ο οποίος όμως παρουσιάζεται πια ως ο μεγαλύτερος εχθρός του 36χρονου «Κούρδου» Ράβα Μαγίντ.
Mikael ”Greken” Tenezos efterlyst – gömmer sig på okänd ort • Pekas ut i konflikt med ”Kurdiska räven”https://t.co/6QTVxuN3Kw pic.twitter.com/MezUlpnS55
— Aftonbladet (@Aftonbladet) May 2, 2023
Ενδεικτικά είναι όσα έγραφε η σουηδική Expressen σε άρθρο της τον περασμένο Φεβρουάριο για τον «“Έλληνα” άλλοτε πολλά υποσχόμενο παίκτη του χόκεϊ»: «Μια σειρά από εκρήξεις και από πυροβολισμούς συγκλόνισε τη Στοκχόλμη στις αρχές του 2023. Πίσω από πολλές από αυτές τις επιθέσεις εκτιμάται ότι εκτυλίσσεται μια μάχη για την εξουσία μεταξύ του 24χρονου “Έλληνα” Μίκαελ Τενέζος από τη μια πλευρά, και του 36χρονου Ράβα Μαγίντ, του επονομαζόμενου “Κουρδική Αλεπού”, από την άλλη […] Η σύγκρουση έχει να κάνει με το ποιος θα ελέγξει την αγορά των ναρκωτικών στην πόλη Σούντσβαλ (σ.σ. της κεντρικής Σουηδίας) […] Ο Μίκαελ Τενέζος, που συχνά αποκαλείται «Έλληνας», παρουσιάζεται ως ηγετική μορφή του εγκληματικού δικτύου Ντάλεν (σ.σ. Dalennätverket που έχει τις ρίζες του στην ομώνυμη περιοχή της νότιας Στοκχόλμης). Ο Τενέζος έχει καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα περί όπλων και ναρκωτικών και έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις που η αστυνομία συνδέει με θανατηφόρους πυροβολισμούς τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, εκείνος βρίσκεται στο εξωτερικό.»
Ο Τενέζος φέρεται να κατέχει κεντρική θέση στην ηγεσία του δικτύου Ντάλεν (Dalennätverket), στο οποίο πρωταγωνιστούσαν επίσης τα αδέλφια Μάριο Γκόλζαρ Μία και Βίκτορ Μία με καταγωγή από τη Βουλγαρία, ενώ ψηλά στην ιεραρχία της ίδιας ομάδας ήταν και ο Ιλντάρ Γκαλίεφ, ο γνωστός και με το ψευδώνυμο «Scar».
Όσο για τις συμμορίες συνολικότερα, εκείνες συγκρούονται μεταξύ τους διαμορφώνοντας αντίπαλα στρατόπεδα, καθώς το Nätverk Foxtrot του Ράβα Μαγίντ υποστηρίζεται από τα Zeronätverket και Bronätverket, ενώ αντιθέτως τα Farsta yngre και Vårbynätverket στηρίζουν την ομάδα Dalen.
Ο Μίκαελ Αλστρομ Τενέζος, όπως είναι το πλήρες του όνομα, λέγεται, σύμφωνα με τη σουηδική Aftonbladet, ότι ήλεγχε πιάτσες ναρκωτικών στην κεντρική Σουηδία (στην περιοχή Σούντσβαλ επί παραδείγματι) τις οποίες όμως τώρα θέλει να πάρει η συμμορία του 36χρονου «Κούρδου» Ράβα Μαγίντ, εξ ου και ο μεταξύ τους «πόλεμος»… ένας «πόλεμος» με παρελθόν, παρόν και – όπως όλα δείχνουν – μέλλον…
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr