Αργεντινή: Κυκλοφόρησε το νέο χαρτονόμισμα των 2.000 πέσο εν μέσω ραγδαίας υποτίμησης του εθνικού νομίσματος

Αργεντινή: Κυκλοφόρησε το νέο χαρτονόμισμα των 2.000 πέσο εν μέσω ραγδαίας υποτίμησης του εθνικού νομίσματος

Κυκλοφόρησε σήμερα το νέο χαρτονόμισμα των 2.000 πέσο, το οποίο λόγω της ραγδαίας υποτίμησης του εθνικού νομίσματος αξίζει από 4 ως 8,5 δολάρια.

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλοφόρησε σήμερα το νέο χαρτονόμισμα των 2.000 πέσο, το τραπεζογραμμάτιο με την μεγαλύτερη ονομαστική αξία στην Αργεντινή, το οποίο λόγω της ραγδαίας υποτίμησης του εθνικού νομίσματος αξίζει 8,50 δολάρια – με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία – ενώ στην παράλληλη αγορά αντιστοιχεί σε μόλις 4 δολάρια (3,70 ευρώ).

Το αργεντίνικο πέσο έχει χάσει φέτος περίπου το 1/4 της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου, παρά τα αυστηρά capital controls που επιβραδύνουν τον κατήφορό του. Οι περισσότεροι Αργεντινοί αγοράζουν δολάρια σε ανεπίσημες αγορές, όπου η ισοτιμία διαμορφώνεται σε 480 πέσο ανά δολάριο (έναντι 235 βάσει της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας).

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο. Επί του παρόντος, κινείται στο 109% σε ετήσια βάση αλλά προβλέπεται να ανέλθει στο 130% μέχρι το τέλος του έτους. Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε πρόσφατα το επιτόκιό της στο 97%.

Καθώς περίπου οι μισές εμπορικές συναλλαγές στην Αργεντινή εξακολουθούν να γίνονται με μετρητά, η κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος θα διευκολύνει τις τράπεζες που αντιμετώπιζαν έλλειψη χώρου αλλά και τους τουρίστες που κυκλοφορούσαν με «φουσκωμένες τσέπες» για να κάνουν τα ψώνια τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT