Εκλογές στην Τουρκία: Στήριξη σε Κιλιτσντάρογλου από τον εθνικιστή ηγέτη της τέταρτης σε ψήφους συμμαχίας

Εκλογές στην Τουρκία: Στήριξη σε Κιλιτσντάρογλου από τον εθνικιστή ηγέτη της τέταρτης σε ψήφους συμμαχίας

Ο πρόεδρος του Κόμματος της Νίκης απαιτεί την απέλαση όλων των προσφύγων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξή του στον υποψήφιο της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεσμεύτηκε να προσφέρει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών ο επικεφαλής του μικρού κόμματος Ζαφέρ, Ουμίτ Οζντάγ, την Τετάρτη.

Το κόμμα Ζαφέρ (που σημαίνει Νίκη) έχει εθνικιστικές καταβολές και ήταν επικεφαλής του τέταρτου σε ψήφους συνασπισμού κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου χωρίς να καταφέρει να εκλέξει βουλευτή, ενώ στην προηγούμενη εθνοσυνέλευση είχε μία έδρα.

Κατόπιν συνάντησής του την Τετάρτη με τον μεγάλο αντίπαλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Οζντάγ είπε ότι «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη φτωχοποίηση του τουρκικού λαού ξοδεύοντας 11 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τους πρόσφυγες. Οταν το Κόμμα Ζαφέρ κατέβαινε στις εκλογές της 14ης Μαΐου, καλέσαμε τους ψηφοφόρους να στείλουν τους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους», είπε, θυμίζοντας τη δέσμευση που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κιλιτσντάρογλου για εκδίωξη όλων των προσφύγων.

Εκλογές στην Τουρκία: Στήριξη σε Κιλιτσντάρογλου από τον εθνικιστή ηγέτη της τέταρτης σε ψήφους συμμαχίας-1
Χειραψία Οζντάγ-Κιλιτσντάρογλου την Τετάρτη (φωτ.: Twitter).

Ο κ. Οζντάγ αναφέρθηκε και στην προσέγγιση που του έγινε από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και συνεργάτη του προέδρου Ερντογάν: «Για τον β’ γύρο ήρθε ο Νουμάν Κουρτουλμούς και μας ζήτησε υποστήριξη. Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Κουρτουλμούς δεν περιλάμβαναν πολιτική επιστροφής των προσφύγων στην πατρίδα τους».

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση της Τετάρτης έκανε και ο κ. Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας ότι «κάθε κόμμα έχει ευθύνες όσον αφορά το μέλλον της Τουρκίας. Είχαμε μια καλή συνάντηση σε αυτό το πλαίσιο».

Είχε προηγηθεί η δήλωση στήριξης της επικεφαλής του τρίτου σχηματισμού (ΑΤΑ) και υποψηφίου προέδρου στις 14 Μαΐου, Σινάν Ογάν, ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Ερντογάν στον β’ γύρο.

Πηγή: Reuters, NTV

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT