Πιθανή συμμετοχή του Ιάπωνα πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Πιθανή συμμετοχή του Ιάπωνα πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Φούμιο Κισίντα είχε παρευρεθεί και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στη Λιθουανία, ανέφερε την Τετάρτη το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Το ζήτημα της πλήρους συμμετοχής σε μια τέτοια συνάντηση εξετάζεται στο πλαίσιο μιας γενικής εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ της Ιαπωνίας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι το Τόκιο δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Κισίντα ήταν ο πρώτος επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης που παρευρέθηκε σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη. Κατόπιν, το ιαπωνικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ανεξάρτητη διπλωματική αποστολή στο ΝΑΤΟ, διαχωρίζοντάς το από την πρεσβεία του στις Βρυξέλλες και αναβαθμίζοντας το καθεστώς της αποστολής.

Τυχόν συμμετοχή του Ιάπωνα ηγέτη στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα έχει τη δική της αξία δεδομένης της έντασης στη νοτιοανατολική Ασία.

Το Τόκιο έχει επανειλημμένα ανακοινώσει σχέδια για ενίσχυση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιδεινούμενης παγκόσμιας κατάστασης ασφάλειας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε για σχέδια για άνοιγμα γραφείου επικοινωνίας με τη συμμαχία στο Τόκιο. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κισίντα την Τετάρτη, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί οριστικά επ’ αυτού.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους.

Πηγή: Kyodo, Reuters, TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT