Σουηδία – Τουρκία: Ξαναπιάνουν το νήμα των συνομιλιών για το ΝΑΤΟ, τώρα που πέρασαν οι τουρκικές εκλογές

Σουηδία – Τουρκία: Ξαναπιάνουν το νήμα των συνομιλιών για το ΝΑΤΟ, τώρα που πέρασαν οι τουρκικές εκλογές

Οι ΥΠΕΞ Σουηδίας και Τουρκίας θα συναντηθούν «σύντομα» για να συζητήσουν το θέμα της επικύρωσης από την Αγκυρα της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ η οποία καθυστερεί, ανακοίνωσε σήμερα το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν «σύντομα» για να συζητήσουν το θέμα της επικύρωσης από την Τουρκία της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ η οποία καθυστερεί, ανακοίνωσε σήμερα το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, ενώ η Φινλανδία εντάχθηκε στη Συμμαχία τον Απρίλιο, η ένταξη της Σουηδίας καθυστερεί λόγω αντιρρήσεων που προβάλλουν η Τουρκία και η Ουγγαρία.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο SVT ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Πέμπτη σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν θα μεταβεί στο Όσλο.

Πάντως, σύμφωνα με τη σουηδική πλευρά, η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ θα πραγματοποιηθεί «σύντομα».

Στο παρελθόν, η Σουηδία έχει επικρίνει το ιστορικό της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αμφισβητεί την τήρηση της Άγκυρας στα δημοκρατικά πρότυπα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των τουρκικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε χθες στον δεύτερο γύρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Προσμένω να μπορέσω να αλλάξω ταχύτητα και να επιταχύνω τα πράγματα τώρα που ξέρουμε ποιο είναι το (σ.σ. εκλογικό) αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μπίλστρομ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η σουηδική κυβέρνηση ελπίζει η χώρα να μπορέσει να γίνει το 32ο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT