Συγκρούσεις Σέρβων με άνδρες της νατοϊκής KFOR στο Κόσοβο

Συγκρούσεις Σέρβων με άνδρες της νατοϊκής KFOR στο Κόσοβο

Τουλάχιστον 25 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν στο βόρειο Κόσοβο στη διάρκεια συγκρούσεων με Σέρβους διαδηλωτές, οι οποίοι επιχειρούσαν να καταλάβουν τρία δημαρχεία στην περιοχή, όπου πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 25 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν στο βόρειο Κόσοβο στη διάρκεια συγκρούσεων με Σέρβους διαδηλωτές, οι οποίοι επιχειρούσαν να καταλάβουν τρία δημαρχεία στην περιοχή, όπου πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο. Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι είναι το γεγονός ότι ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο ανώτατο επίπεδο επιφυλακής.

Ρόλο πυροκροτητή έπαιξε η ορκωμοσία τεσσάρων δημάρχων αλβανικής εθνικότητας στα βόρεια της χώρας την περασμένη Παρασκευή. Οι δημοτικές εκλογές, που είχαν διεξαχθεί στις 23 Απριλίου στις πόλεις βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ, είχαν μποϊκοταριστεί από τον σερβικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα να εκλεγούν αλβανόφωνοι υποψήφιοι. Οι Σέρβοι αρνούνται να δεχθούν τα αποτελέσματα της διαδικασίας, καθώς ζητούν εντόνως να επαναληφθεί μόνον αφότου συσταθεί η Ενωση Σερβικών Δήμων, υποχρέωση που η Πρίστινα έχει αναλάβει από το 2013 στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Βρυξελλών, αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR), πολλοί στρατιώτες της, ιταλικής και ουγγρικής καταγωγής, δέχθηκαν επίθεση από Σέρβους με εμπρηστικούς μηχανισμούς, δακρυγόνα και κροτίδες, με αποτέλεσμα να υποστούν κατάγματα και εγκαύματα. Οι εξοργισμένοι Σέρβοι έβαψαν ορισμένα οχήματα του ΝΑΤΟ με το σύμβολο «Ζ», που χρησιμοποιείται από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι κατηγόρησε τον Βούτσιτς ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή μέσω «παράνομων σερβικών δομών, που εξελίσσονται σε εγκληματικές συμμορίες».

Νωρίτερα, η αστυνομία της Ζβέτσαν, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από αλβανόφωνους, ύστερα από μαζική παραίτηση των Σέρβων υπαλλήλων της πέρυσι, έκανε χρήση σπρέι πιπεριού ενάντια στο πλήθος που επιχείρησε να εισβάλει στο δημαρχείο της πόλης.

Παράλληλα, στο Λεποσάβιτς, ειρηνευτική ομάδα στρατιωτών του ΝΑΤΟ περικύκλωσε το δημαρχείο για να το προστατεύσει από πλήθος εξαγριωμένων Σέρβων. Λίγο αργότερα έγινε επίθεση με αυγά και μπογιές κατά του αυτοκινήτου του δημάρχου.

Στο ανώτατο επίπεδο επιφυλακής έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης του Κοσόβου, σχολιάζοντας πως απέκτησε πρόσβαση διά της βίας στα δημαρχεία τεσσάρων πόλεων και κάλεσε τον Κούρτι να «αλλάξει πορεία». Στην ανακοίνωσή του ο Μπλίνκεν σημειώνει ότι οι ενέργειες του Κοσόβου αντίκεινται στις συμβουλές των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων και «κλιμάκωσαν απότομα και άσκοπα την ένταση, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας για την εξομάλυνση των σχέσεων» μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου. Οι εξελίξεις αυτές «θα έχουν συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις μας με το Κόσοβο», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε με τη σειρά του την κυβέρνηση του Κοσόβου να «ρίξει τους τόνους» και να χαλαρώσει την κόντρα με τη Σερβία. «Η Πρίστινα πρέπει να αποκλιμακώνει τις εντάσεις και όχι να παίρνει μονομερείς, αποσταθεροποιητικές αποφάσεις», έγραψε στο Twitter.

Διεθνής παρέμβαση

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επιπλέον ότι διπλωμάτες της ομάδας των λεγόμενων Quint, ενός συνδέσμου πέντε κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία) που επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στα Δυτικά Βαλκάνια, κάλεσαν τους τέσσερις δημάρχους σε σύσκεψη στην Πρίστινα με σκοπό να βρεθεί λύση ώστε να χαλαρώσουν οι εντάσεις.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοσέπ Μπορέλ, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του Κοσόβου για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση. Λίγο αργότερα, ο Κούρτι δήλωσε: «Δεσμευόμαστε ότι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι θα παράσχουν υπηρεσίες σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες».

Πηγή: REUTERS, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT