Ατού για Τραμπ οι πολλοί υποψήφιοι

Το 2016 βγήκε νικητής χάρη στην πληθώρα διεκδικητών του χρίσματος

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι και ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Τιμ Σκοτ, προκαλούν ήδη το ενδιαφέρον των χρηματοδοτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ενόψει της τελικής μάχης για το χρίσμα.

Το διαρκώς διογκούμενο πεδίο, σε συνδυασμό με την αρραγή συσπείρωση των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον Ντε Σάντις, απειλώντας την ικανότητά του να διεμβολίσει την εκλογική βάση του τέως προέδρου και ενισχύοντας τους φόβους για επανάληψη της κατάληψης του κόμματος από τον Τραμπ το 2016.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: κάθε νέος υποψήφιος απειλεί να στερήσει μικρό κομμάτι ψηφοφόρων του Ντε Σάντις, είτε αυτός είναι ο Πενς με τους ευαγγελικούς της Αϊόβα είτε ο Σκοτ με τους μορφωμένους κατοίκους των προαστίων. Οι οπαδοί του Τραμπ, ποσοστό 30% των ψηφοφόρων του κόμματος, παραμένουν πιστοί στο πλευρό του.

«Με τέτοια τύχη, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έπρεπε να παίξει στο καζίνο. Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα για τον Ντε Σάντις», λέει ο βετεράνος σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντέιβ Κάρνεϊ. Οι σύμβουλοι του Τραμπ υποδέχονται με ελάχιστα κρυμμένη ικανοποίηση κάθε νέα υποψηφιότητα, στο πλαίσιο στρατηγικής «διαίρει και βασίλευε», την οποία επέλεξε η ομάδα του ήδη από το 2021.

«Δεν πιστεύουμε ότι ξαναζούμε το 2016. Η εκλογική βάση του κόμματος έχει διαιρεθεί στα τρία: 35% ψηφοφόροι μόνο Τραμπ, 20% ποτέ Τραμπ και το υπόλοιπο 45% είναι ανοιχτό στην υποψηφιότητα Ντε Σάντις», αναφέρει ο Ράιαν Τάισον, σύμβουλος του Ντε Σάντις.

Κάθε νέος υποψήφιος απειλεί να στερήσει μικρό κομμάτι ψηφοφόρων του Ντε Σάντις, τη στιγμή που οι οπαδοί του Τραμπ παραμένουν πιστοί στο πλευρό του.

Ο Ντε Σάντις και οι άλλοι

Τους μήνες πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο Ντε Σάντις και οι σύμμαχοί του εμφάνισαν τις προκριματικές του 2024 ως μάχη μεταξύ δύο υποψηφίων. Καθώς, όμως, η δημοτικότητα του κυβερνήτη της Φλόριντα υποχωρούσε τους τελευταίους μήνες, εν μέσω ερωτημάτων γύρω από τον χαρακτήρα και την πολιτική του ικανότητα, οι αντίπαλοί του αποθρασύνθηκαν. Κάποιοι από αυτούς διαθέτουν επίσης τα οικονομικά μέσα για να παραμείνουν στο προσκήνιο για μήνες. Ο Σκοτ εισήλθε στην κούρσα με 22 εκατ. δολάρια στην τράπεζα, εξασφαλίζοντας άλλα 2 εκατ. την πρώτη μόλις ημέρα της υποψηφιότητάς του. Ο πλούσιος και ελάχιστα γνωστός κυβερνήτης της Β. Ντακότα, Νταγκ Μπέργκεμ, θεωρεί ότι έχει πιθανότητες για το 2024 και ετοιμάζεται να ανακοινώσει και αυτός την υποψηφιότητά του για το χρίσμα. Ο επιχειρηματίας Βιβέκ Ραμασουάμι έχει επενδύσει 10 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία για τη δική του εκστρατεία. Οπως και ο Ντε Σάντις, ο Ραμασουάμι προωθεί μήνυμα κατά της ιδεολογικά «αφυπνισμένης» Αριστεράς.

Ο Τραμπ έχει καλωσορίσει τους νέους υποψηφίους. Τον Ιανουάριο, όταν η πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, του ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεκδικήσει το χρίσμα, ο Τραμπ δεν εξερράγη, όπως πολλοί περίμεναν, αλλά προσποιήθηκε αδιαφορία. Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σκοτ, ο Τραμπ εκφράσθηκε θετικά για τον γερουσιαστή, ενώ παρακολουθούσε Fox News. «Μ’ αρέσει αυτός. Θα λέμε καλά πράγματα για τον Τιμ», φέρεται να είπε ο Τραμπ.

Εως και 10 άτομα

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν στις αρχές του χρόνου ότι το προεκλογικό πεδίο θα περιείχε λίγους υποψηφίους, με ανώτατο αριθμό τους πέντε. «Αντιτραμπικοί» Ρεπουμπλικανοί δωρητές κατέβαλαν προσπάθειες προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2016, με την πληθώρα υποψηφίων να οδηγεί σε νίκη Τραμπ. Τα πρόσφατα δημοσκοπικά προβλήματα του Ντε Σάντις ίσως σημάνουν ότι οι υποψήφιοι θα φθάσουν τους δέκα.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί, που θεωρούν ότι ο Τραμπ πρέπει να ηττηθεί, εκφράζουν την απογοήτευσή τους. «Ολοι οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι θα έπρεπε να χτυπούν τον Τραμπ. Οσοι δεν καταφέρονται κατά της άκρας Δεξιάς στο κόμμα, το υπονομεύουν. Αν μόνον ένας ή δύο υποψήφιοι είναι πρόθυμοι να επιτίθενται στον Τραμπ, αυτό μοιάζει με προσωπική αντιπαλότητα. Μόνο η συσπείρωση μπορεί να νικήσει τον Τραμπ», λέει ο Κρις Σουνούνου, κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ και πιθανός υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος. Μέχρι στιγμής, ο Κρις Κρίστι είναι αυτός που έχει εξαπολύσει τις περισσότερες επιθέσεις κατά του Τραμπ, χωρίς να αποφεύγει και τις επικρίσεις κατά του Ντε Σάντις. Ο δισταγμός των Ρεπουμπλικανών να επιτεθούν στον Τραμπ θυμίζει ανησυχητικά το 2016, όταν οι τότε αντίπαλοι του Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο και Τζεμπ Μπους, τον άφησαν ανενόχλητο για μήνες, υποθέτοντας ότι θα κατέρρεε στις σφυγμομετρήσεις με την πάροδο του χρόνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT