Σουηδία: Ανακαλύφθηκαν δεκάδες πετρογλυφικά, ηλικίας 2.700 ετών

Σουηδία: Ανακαλύφθηκαν δεκάδες πετρογλυφικά, ηλικίας 2.700 ετών

Η μεγαλύτερη χαραγμένη αναπαράσταση απεικόνιζε ένα πλοίο μήκους τεσσάρων μέτρων.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια απόκρημνη πλαγιά της δυτικής Σουηδίας ερευνητές ανακάλυψαν περίπου 40 πετρογλυφικά που αναπαριστούν πλοία, ανθρώπους και μορφές ζώων, ηλικίας 2.700 χρόνων. 

Οι πετρογραφίες αυτές λαξεύτηκαν σε βράχο από γρανίτη που ήταν κάποτε μέρος ενός νησιού – κάτι που σημαίνει πως οι άνθρωποι της εποχής έπρεπε να βρίσκονται σε βάρκα ή σε πλατφόρμα κατασκευασμένη σε πάγο για να σκαλίσουν την τέχνη τους, εξηγεί ο Μάρτιν Όστχολμ, ένας από τους αρχαιολόγους που ευθύνονται για την ανακάλυψη. 

Η ερευνητική ομάδα αναζητούσε νέα πετρογλυφικά στο Bohuslän, μια περιοχή ήδη γνωστή για τις βραχογραφίες της, όταν έπεσε πάνω σε μια βραχώδη επιφάνεια καλυμμένη με βρύα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν κάποιες γραμμές, ανεπαίσθητα ορατές, αλλά φαινομενικά δημιουργημένες από άνθρωπο, οπότε αφαίρεσαν τα βρύα, φέρνοντας στην επιφάνεια τα νέα πετρογλυφικά. 

Η μεγαλύτερη χαραγμένη αναπαράσταση απεικόνιζε ένα πλοίο μήκους τεσσάρων μέτρων, σημειώνει ο Όστχολμ, προσθέτοντας πως πολλές από τις απεικονίσεις είναι μεταξξύ 30 – 40 εκατοστών σε μήκος. 

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι άνθρωποι ίσως χρησιμοποιούσαν σκληρές πέτρες για να χτυπούν τη γρανιτένια επιφάνεια, αποκαλύπτοντας το λευκό στρώμα κάτω από αυτή και κάνοντας την τέχνη αυτή ορατή τόσο από την ηπειρωτική χώρα όσο και στα διερχόμενα πλοία. 

Σύμφωνα με τον Όστχολμμ, δεν είναι σαφές γιατί οι άνθρωποι της εποχής χάρασσαν την τέχνη αυτή στους βράχους – αν και δεν αποκλείεται να το έκαναν για να σηματοδοτήσουν την ιδιοκτησία. Επιπλέον, δεν είναι σαφές και το νόημά τους. 

Πηγή: LiveScience

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT