WSJ: Πώς ο πιο καλά δικτυωμένος Ρώσος κρατούμενος δραπέτευσε από την Ιταλία για τη Μόσχα

WSJ: Πώς ο πιο καλά δικτυωμένος Ρώσος κρατούμενος δραπέτευσε από την Ιταλία για τη Μόσχα

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιταλίας, πλήττοντας τις προσπάθειες της Ρώμης να παρουσιαστεί ως αξιόπιστος εταίρος στην αντιπαράθεση της Δύσης με τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας επιχειρηματίας που συνδέεται με το Κρεμλίνο, ο οποίος συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές ύστερα από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ, κατάφερε να δραπετεύσει και να επιστρέψει στη Μόσχα. Ο Αρτέμ Ους είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, για τραπεζική απάτη και για μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στη Ρωσία, κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Ο πατέρας του ευχαρίστησε δημοσίως τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την επιστροφή του γιου του στη Ρωσία. Ο πατέρας του Αρτέμ Ους είναι κυβερνήτης της σιβηρικής επαρχίας Κράσνιογιαρσκ και διευθυντής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειας εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, με ακίνητα στο Λονδίνο, μια αεροδιαστημική εταιρεία στη Μαλαισία και ένα ξενοδοχείο στη Σαρδηνία. Πέρυσι, οι ΗΠΑ έβαλαν τον πατέρα Ους και τον γιο του, Αρτέμ, στον κατάλογο των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιταλίας, πλήττοντας τις προσπάθειες της Ρώμης να παρουσιαστεί ως αξιόπιστος εταίρος στην αντιπαράθεση της Δύσης με τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ στερούνται ένα δυνητικά ισχυρό «διαπραγματευτικό χαρτί» για την ανταλλαγή Αμερικανών οι οποίοι κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Εβαν Γκερσκόβιτς.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις ιταλικές αρχές να τον κρατήσουν στη φυλακή, καθώς έκριναν ότι ήταν πολύ πιθανό να δραπετεύσει. Ομως το ιταλικό δικαστήριο τον έθεσε σε κατ’ οίκον κράτηση. Στις 22 Μαρτίου, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τον Ους να δραπετεύσει από τη βίλα του. Ο Ρώσος παραβίασε το βραχιολάκι, το οποίο, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν είχε καν GPS.

Ο Αρτέμ Ους χρησιμοποίησε ένα διεθνές δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης μιας σερβικής εγκληματικής συμμορίας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα γεγονότα. Το πιθανότερο είναι ότι πέρασε στη Σλοβενία, από εκεί στη Σερβία και τελικά έφτασε στη Ρωσία. 

Η Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε την απόδραση του Ους πολύ σοβαρή και κατηγόρησε το δικαστήριο που τον έστειλε σπίτι του. Είπε, επίσης, ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν ενημερώσει τις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών πως ο Ους εμπλεκόταν στη μεταφορά αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας στο ουκρανικό μέτωπο για λογαριασμό της Ρωσίας. «Γνωρίζαμε το αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά μόνο ότι σχετιζόταν με οικονομική απάτη», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. 

Οι δικαστές του Μιλάνου έριξαν την ευθύνη στον Ιταλό υπουργό Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο, κατηγορώντας τον ότι δεν τους είχε πει πως οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει να παραμείνει ο Ρώσος στη φυλακή. Τόνισαν, μάλιστα, ότι ο υπουργός είχε το δικαίωμα να ανατρέψει τη δικαστική απόφαση και να τον κρατήσει στη φυλακή, αλλά δεν το έκανε. 

«Με την πάροδο των ετών, η Ιταλία έχει αποκτήσει τη φήμη μιας χώρας όπου κατηγορούμενοι και καταδικασθέντες υψηλού προφίλ μπορούν να αποφύγουν τη φυλακή με σχετική ευκολία», σχολιάζει η Wall Street Journal. Το υπερφορτωμένο σύστημα δικαιοσύνης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ποινές κατ’ οίκον περιορισμού και σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Μόνον όσοι θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι ή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φύγουν πρέπει να φορούν βραχιολάκι στον αστράγαλο. 

Οπως πολλοί στη ρωσική ελίτ, ο Ους είχε περιουσία στην Ιταλία, γεγονός που το δικαστήριο του Μιλάνου εξέλαβε ως ένδειξη ότι δεν θα διέφευγε. 

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, «θα ήταν περίεργο αν δεν του είχε επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός», δήλωσε ο Νικολά Κανεστρίνι, Ιταλός δικηγόρος που έχει υπερασπιστεί περισσότερα από 100 άτομα που υπόκεινται σε αιτήματα έκδοσης. Εξι από τους πελάτες του έφυγαν από την Ιταλία πριν από την τελική απόφαση για την υπόθεσή τους, συμπεριλαμβανομένων δύο που καταζητούνταν στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT