Επιθέσεις με drones: Νίπτει τας χείρας του ο Λευκός Οίκος

Επιθέσεις με drones: Νίπτει τας χείρας του ο Λευκός Οίκος

Νέα χτυπήματα χθες εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων και κατοικημένων περιοχών της επαρχίας Μπέλγκοροντ

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο των θεαματικών επιθέσεων με drones εναντίον προαστίων της Μόσχας, για τις οποίες η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε το Κίεβο, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί, διασαφηνίζοντας ότι δεν ευνοεί ουκρανικά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Θα συνεχίσουμε να τους παρέχουμε ό,τι χρειάζονται για να αμυνθούν και να υπερασπιστούν τα εδάφη τους, το ουκρανικό έδαφος, αλλά δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του CNN, ο Τζον Κίρμπι εκτίμησε ότι αν εδραιωθεί η εικόνα ενός πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, αυτό θα δράσει προς όφελος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ερωτηθείς αν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί οργάνωσαν τις τελευταίες επιθέσεις στη Μόσχα, κάτι που το Κίεβο αρνείται, ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: «Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες, αλλά δεν μπορώ να σας πω κάτι το κατηγορηματικό αυτή τη στιγμή».

Αυτή η απάντηση προκάλεσε την αντίδραση του Ρώσου επιτετραμμένου στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ. «Τι υποδηλώνουν αυτές οι προσπάθειες να κρυφτούν πίσω από τη φράση ότι “συγκεντρώνουν πληροφορίες”; Εδώ πρόκειται για ενθάρρυνση των Ουκρανών τρομοκρατών», υποστήριξε ο Ρώσος διπλωμάτης, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του προέδρου Πούτιν ότι οι επιθέσεις με drones εναντίον αμάχων σε συνοικίες της Μόσχας συνιστούσαν «τρομοκρατία». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η «έλλειψη καταδίκης» των επιθέσεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ενθαρρύνει την επανάληψή τους.

Πολύ οξύτερους τόνους εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποίησε, κατά τη συνήθειά του, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, κατά την οποία η Ουκρανία έχει δικαίωμα να προβάλει ισχύ πέραν των συνόρων της, ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τη Βρετανία «αιώνιο εχθρό» της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι οι «ανόητοι αξιωματούχοι» που ενθαρρύνουν επιθέσεις εναντίον της μπορεί να γίνουν «νόμιμοι στόχοι» του ρωσικού στρατού.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η παραμεθόρια, ρωσική περιοχή του Μπέλγκοροντ έγινε για ακόμη μία φορά στόχος επιθέσεων. Ο κυβερνήτης της περιοχής Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ έκανε λόγο για «πολλαπλά πλήγματα» πυροβολικού εναντίον οκτώ πολυκατοικιών, τεσσάρων σπιτιών, ενός σχολείου και ενός κρατικού κτιρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων. Παράλληλα, οι Αρχές της κατεχόμενης από τους Ρώσους επαρχίας Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κατήγγειλαν ότι ο ουκρανικός στρατός σκότωσε πέντε αμάχους όταν βομβάρδισε αγρόκτημα με αμερικανικούς πυραύλους HIMARS. Επιθέσεις με drones δέχτηκαν και δύο διυλιστήρια, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου της Ρωσίας.

Αλλου είδους «πυρά» δέχτηκαν για ακόμη μία φορά ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Βαλέρι Γκερασίμοφ, καθώς ο ιδρυτής του μισθοφορικού στρατού Wagner ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσουν ενδεχόμενα «εγκλήματα» της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Τέλος, η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τη Ρωσία να κλείσει τέσσερα από τα πέντε προξενεία που διατηρεί στη χώρα, απαντώντας έτσι στην απόφαση της Μόσχας να περιορίσει δραστικά τη γερμανική διπλωματική αντιπροσωπεία στη Ρωσία.

Στρατολόγηση στη Wagner μέσω αγγελιών

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και συγκεκριμένα στο Twitter και στο Facebook, προσπαθεί να στρατολογήσει πεζικάριους, ιατρούς, χειριστές drones και ψυχιάτρους ο ρωσικός όμιλος Wagner για τις πολεμικές επιχειρήσεις του παντού στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας.

Αγγελίες της Wagner έχουν «θεαθεί» ήδη 120.000 φορές στις δύο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους δέκα μήνες, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Politico. Εξήντα αγγελίες σε πολλές γλώσσες –όπως γαλλικά, βιετναμέζικα και ισπανικά– αναφέρουν ότι ο μισθοφορικός όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων, όπως μάχιμοι στρατιώτες, τεχνικοί υπολογιστών, οδηγοί και ιατρικό προσωπικό. Η αγγελία κάνει λόγο για μηνιαίο μισθό 2.800 ευρώ, ενώ το συμβόλαιο περιλαμβάνει πλήρη ιατρική κάλυψη.

Παρότι η ερευνητική ομάδα του Politico δεν μπόρεσε να αποδώσει με βεβαιότητα την πατρότητα των αγγελιών στη Wagner, τα δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς φρασεολογία με τα μηνύματα του ομίλου μισθοφόρων που ίδρυσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Ξέρουμε μόνο ότι χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια ορολογία με αυτή των ιστοσελίδων και των μηνυμάτων της Wagner στα δίκτυα Telegram και VK», λέει ο Κάιλ Ουόλτερ, επικεφαλής της έρευνας.

Αγνωστο παραμένει εάν η διαφημιστική εκστρατεία οδήγησε σε ενίσχυση της στρατολόγησης. Η διαφήμιση πολεμικών επιχειρήσεων και η εξώθηση σε πράξεις βίας που καταγράφονται στις αγγελίες της Wagner παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας των εταιρειών Twitter και Facebook.

«Οι αγγελίες περιέχουν προπαγανδιστικά βίντεο, αλλά και αριθμούς τηλεφώνων αντιπροσώπων της Wagner. Η διασπορά τέτοιων μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ επικίνδυνη», λέει ο Ουόλτερ.

Ερωτηθείσα για τις αγγελίες, η πλατφόρμα Twitter απάντησε στο Politico με το γνωστό χιουμοριστικό εικονίδιο κοπράνων, επιδεικνύοντας έτσι την περιφρόνησή της προς τη δημοσιογραφική έρευνα. Η εταιρεία υπαναχώρησε την περασμένη εβδομάδα από την ευρωπαϊκή χάρτα καταπολέμησης της παραπληροφόρησης. Ο νόμος DSA (νόμος ψηφιακών υπηρεσιών της Ε.Ε.) πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στις 25 Αυγούστου. Η παραβίαση του νόμου τιμωρείται με χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν το 6% των παγκόσμιων αποδοχών της κατηγορούμενης εταιρείας.

«Εχουμε χαρακτηρίσει τον όμιλο Wagner επικίνδυνη οργάνωση, αποκλείοντάς τον από τις πλατφόρμες μας. Η εταιρεία μας αφαιρεί περιεχόμενο το οποίο επαινεί ή στηρίζει ουσιαστικά τη Wagner, μόλις αντιληφθούμε τη δημοσίευσή του», είπε εκπρόσωπος της Meta, μητρικής του Facebook.

Η Wagner δραστηριοποιείται στις εμπόλεμες συρράξεις σε Μάλι και Κεντρική Αφρική. Ο όμιλος έγινε, όμως, παγκοσμίως γνωστός χάρη στη δράση του στην Ουκρανία μετά την περυσινή ρωσική εισβολή. Οι άνδρες της Wagner ηγήθηκαν των επιχειρήσεων στο Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας. Ο όμιλος έχει χάσει μέχρι στιγμής 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Γεβγκένι Πριγκόζιν, και προσπαθεί τώρα να στρατολογήσει νέους μαχητές.

Αγγελία στη γαλλική γλώσσα ανέφερε ότι οι στρατιώτες της Wagner δικαιούνται «τακτικές άδειες, ιατρική περίθαλψη, καλό μισθό και την ευκαιρία να δουλέψουν σε όλο τον κόσμο», εξασφαλίζοντας μάλιστα και γενναιόδωρο μπόνους μετά τη λήξη του συμβολαίου τους. «Ελάτε μαζί μας να προστατεύσουμε την τιμή της Ρωσίας και τον πολυπολικό κόσμο!» καταλήγει η αγγελία στο γαλλικό Facebook.

«Απευθείας από το Μπαχμούτ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν καλεί εθελοντές 22 με 55 ετών να εργασθούν για τον όμιλο Wagner», γράφει μήνυμα στα ινδονησιακά στο Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT