Ενθουσιασμός των Κινέζων για τον «σύντροφο» Ελον Μασκ

Ενθουσιασμός των Κινέζων για τον «σύντροφο» Ελον Μασκ

Τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολούθησαν με ενθουσιασμό κάθε λεπτό της παραμονής του στη χώρα, με αναρτήσεις στο Weibo -το αντίστοιχο του Twitter- που είχαν δισεκατομμύρια views.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται σίγουρα για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Δύση, αλλά στην Κίνα είναι σούπερ σταρ: οι υποστηρικτές του Ελον Μασκ, επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, τον ονόμασαν «σύντροφο Μασκ», κατά την επίσκεψή του στη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το Tesla τα τελευταία χρόνια έχει αναχθεί σε σύμβολο της μεσαίας τάξης. Και η επιτυχία του 51χρονου Αμερικανού δισεκατομμυριούχου προκαλεί θαυμασμό.

Η Ζου Τσι, ιδιοκτήτρια ενός Tesla στην πόλη Τσανγκσά, δεν διστάζει να το πει: «λατρεύει» τον Ελον Μασκ για «τη μεγάλη γοητεία του και τη σταθερή υπεροχή του στον τομέα του».

«Η Κίνα δεν είναι ακόμη πολύ ανοιχτή (…), οπότε το γεγονός ότι άνθρωποι όπως αυτός έρχονται και μοιράζονται μέρος των γνώσεών τους μαζί μας θεωρώ πως είναι σημαντικό και μπορεί να εμπνεύσει τη χώρα και τους ηγέτες μας», πρόσθεσε η 33χρονη καθηγήτρια πανεπιστημίου.

Ο Μασκ -που κατέχει και το Twitter-, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, έφτασε στο Πεκίνο την Τρίτη και χθες το βράδυ ταξίδεψε στη Σανγκάη.

«Δεν υπάρχουν χώρες, μόνο αγορές»

Τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολούθησαν με ενθουσιασμό κάθε λεπτό της παραμονής του στη χώρα, με αναρτήσεις στο Weibo -αντίστοιχο του Twitter- που είχαν δισεκατομμύρια views.

Ο Μασκ, που έγινε δεκτός με τιμές που αρμόζουν σε ξένο ηγέτη, συναντήθηκε στο Πεκίνο με πολλά μέλη της κινεζικής κυβέρνησης.

Στη Σαγκάη επισκέφθηκε τον χώρο συναρμολόγησης Gagafactory, τον οποίο  είχε εγκαινιάσει η Tesla το 2019, σύμφωνα με εικόνες που ανάρτησε στο Weibo η Γκρέις Τάο, αρμόδια δημοσίων σχέσεων της εταιρείας στην Κίνα.

Το τζετ του αναχώρησε από την Κίνα σήμερα το πρωί.

Φωτογραφίες από το δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του την Τρίτη, ήδη έχουν γίνει viral.

Αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για τον επιχειρηματία: «Για τον Μασκ δεν υπάρχουν χώρες στον πλανήτη, μόνο αγορές (…) για να πουλά τα προϊόντα του», σχολίασε κάποιος. «Αυτό ακριβώς το είδος του καπιταλισμού χωρίς σύνορα είχε προβλέψει».

«Καλοδεχούμενος»

Ωστόσο, κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να περιπαίξουν τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Ο Ελον Μασκ «είναι προφανώς ο μοναδικός Αμερικανός που είναι ευπρόσδεκτος στην Κίνα», επεσήμανε ένας χρήστης του Weibo.

«Ο Μπάιντεν πρέπει να αναρωτηθεί για ποιον λόγο η Κίνα αρνείται τις προσκλήσεις του να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά στρώνει το κόκκινο χαλί για τον Μασκ», διερωτήθηκε ένας άλλος.

Ενα meme κυκλοφορούσε αυτή την εβδομάδα, το οποίο δείχνει τον «σύντροφο Μασκ» όρθιο πίσω από ένα πόντιουμ στολισμένο με κινεζικές σημαίες, την ώρα που τον χειροκροτούν αξιωματούχοι.

Ομως δεν υπέκυψαν όλοι οι Κινέζοι στη γοητεία του Μασκ. Κάποιοι παρατήρησαν πως οι φωτογραφίες από την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της Σαγκάης, όπου ποζάρει περιστοιχισμένος από εκατοντάδες εργαζομένους, αναρτήθηκαν στις 12.30 τη νύχτα.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στον τεχνολογικό τομέα έχουν καταγγείλει τις πολλές ώρες εργασίας και το αυξημένο στρες που αντιμετωπίζουν.

«Είναι λίγο ξεπερασμένο να αναγκάζεις τόσους ανθρώπους να μένουν έως τα μεσάνυχτα απλώς και μόνο για να τραβήξεις φωτογραφίες», εκτίμησε ένας χρήστης.

«Κάνατε υπερωρίες σήμερα το βράδυ, έτσι δεν είναι;», αναρωτήθηκε ένας άλλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT