Ο Τραμπ παραδέχεται σε ηχογράφηση ότι κατέχει απόρρητα έγγραφα

Ο Τραμπ παραδέχεται σε ηχογράφηση ότι κατέχει απόρρητα έγγραφα

Ο τέως πρόεδρος αρνείται ότι διέπραξε κάποιο λάθος στη διαχείριση των αρχείων και σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του είχε πει πως αποχαρακτήρισε τα αρχεία που είχε στην κατοχή του.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν στην κατοχή τους ηχητική καταγραφή από το 2021 όπου ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχεται ότι κράτησε στην κατοχή του απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου σχετικά με πιθανή επίθεση στο Ιράν.

Το CNN επικαλέστηκε άγνωστες πολλαπλές πηγές που αναφέρονται στην ηχογράφηση. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αναφορά. Τα σχόλια του Τραμπ υποδεικνύουν ότι είχε επίγνωση των περιορισμών στη δυνατότητά του να αποχαρακτηρίσει έγγραφα μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, δήλωσαν δύο πηγές στο CNN.

Τα διαβαθμισμένα αρχεία για το Ιράν και την Κίνα θεωρούνται από τα πλέον απόρρητα που εντόπισε έως σήμερα το FBI στην έρευνά του. Ο πρώην πρόεδρος αρνείται ότι διέπραξε κάποιο λάθος στη διαχείριση των αρχείων και σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του είχε πει πως αποχαρακτήρισε τα αρχεία που είχε στην κατοχή του. Κατά τη γνώμη του Τραμπ, ένας πρόεδρος μπορεί να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες «μόνο με τη σκέψη». 

Κάποια από τα επίμαχα αρχεία εντοπίστηκαν στις 8 Αυγούστου, όταν πράκτορες του FBI ερεύνησαν το σπίτι του Τραμπ και εντόπισαν 13.000 έγγραφα, 103 εκ των οποίων διαβαθμισμένα και 18 απόρρητα. Τα έγγραφα αυτά ήταν τα τρίτα κατά σειρά ντοκουμέντα που ανευρέθηκαν στη διάρκεια της έρευνας. Νωρίτερα, φέτος, είχαν παραδοθεί κουτιά γεμάτα αρχεία που περιείχαν 184 διαβαθμισμένα έγγραφα και 15 με τον χαρακτηρισμό top secret. Τον Ιούνιο παραδόθηκαν άλλα 38 αρχεία, κατόπιν αιτήματος των Αρχών.

Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, ανέθεσε την αποστολή διερεύνησης της υπόθεσης στον Τζακ Σμιθ, εισαγγελέα που εδρεύει στη Χάγη.

Ο Τζακ Σμιθ αναλαμβάνει δύο χωριστές έρευνες που διεξάγονται επί μήνες από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη: η πρώτη αφορά τις συνέπειες των προεδρικών εκλογών του 2020, η δεύτερη αφορά τη διαχείριση από τον πρώην πρόεδρο εμπιστευτικών εγγράφων που υποτίθεται πως έπρεπε να ήταν αρχειοθετημένα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT