Η Γαλλία αντιτίθεται στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για γραφείο στο Τόκιο

Η Γαλλία αντιτίθεται στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για γραφείο στο Τόκιο

Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τη συζήτηση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Γαλλία διστάζει να υποστηρίξει οτιδήποτε «που συμβάλλει στην ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Κίνας»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιτάσσεται στην πρόταση δημιουργίας γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία, εκτιμώντας ότι η συμμαχία πρέπει να επικεντρωθεί στη δική της περιοχή.

Ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ ορίζει αυστηρά τη γεωγραφική εμβέλεια της συμμαχίας. Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τη συζήτηση δήλωσε ότι η Γαλλία διστάζει να υποστηρίξει οτιδήποτε «που συμβάλλει στην ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Κίνας».

Μιλώντας σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα, ο Μακρόν είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επεκτείνει την εμβέλειά του πέρα από τον βόρειο Ατλαντικό και πρόσθεσε: «Αν … . πιέσουμε το ΝΑΤΟ να διευρύνει το φάσμα και τη γεωγραφία, θα κάνουμε μεγάλο λάθος».

Η αντίδραση του Μακρόν έρχεται δύο μήνες αφότου εξόργισε τις ΗΠΑ προτείνοντας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο, η Ευρώπη να αποστασιοποιηθεί από τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν.

Η δημιουργία γραφείου του ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, του ανώτατου οργάνου λήψης πολιτικών αποφάσεων της διατλαντικής συμμαχίας, πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία έχει τη δύναμη να σταματήσει την κίνηση.

Η Ιαπωνία και το ΝΑΤΟ συζητούν το άνοιγμα γραφείου στο Τόκιο από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέφθηκε την έδρα του ΝΑΤΟ το 2007. Το Τόκιο άνοιξε ένα γράφειο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το 2018. Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος πέρυσι έγινε ο πρώτος Ιάπωνας ηγέτης που συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, θα παρεβρεθεί και στην επικείμενη συνάντηση στη Λιθουανία τον Ιούλιο.

Το ΝΑΤΟ διαθέτει περισσότερα από δώδεκα γραφεία συνδέσμων ή αντιπροσωπείες σε όλο τον κόσμο, σε κράτη όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία. Τα περισσότερα είναι μικρά και έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στην επαφή με την κυβέρνηση και τον στρατό της χώρας υποδοχής.

Πηγή: Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT