Ευρωβαρόμετρο: Αυξημένο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, παρά τη «σκιά» του Qatargate

Ευρωβαρόμετρο: Αυξημένο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, παρά τη «σκιά» του Qatargate

Το 56% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει πως ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές, ενώ το 66% αναφέρει ότι θα πάει να ψηφίσει.

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αύξηση του ενδιαφέροντος για τις επικείμενες ευρωεκλογές του 2024 και ελάχιστες επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, παρά το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate που «ταρακούνησε» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγράφεται στο νέο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ανοιξιάτικο Ευρωβαρόμετρο, το 56% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει πως ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές, ενώ το 66% αναφέρει ότι θα πάει να ψηφίσει, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 9 μονάδες σε σύγκριση με το 2018 (μια χρονιά πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, όπου η συμμετοχή έφτασε στο 51%, αρκετά αυξημένη σε σχέση με το 2014). Στην ίδια ερώτηση απάντησε θετικά το 74% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αύξηση του ενδιαφέροντος υπάρχει και εκ μέρους των νέων ψηφοφόρων (15 – 24 ετών), το οποίο φτάνει το 56%, αυξημένο κατά 6% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2028. Τα χαμηλότερα ποσοστά ενδιαφέροντος καταγράφονται στη Σλοβακία και την Κύπρο, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σημειώνεται στην Ολλανδία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία.

Ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν κρίνονται ικανοποιητικά, με δεδομένο ότι στην ίδια έρευνα το 71% (με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να φτάνει το 82%) εκτιμά πως οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, ενώ το 45% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζουν πως οι ευρωεκλογές θα διεξαχτούν το 2024.

Στη «σκιά» του σκανδάλου Qatargate, όσον αφορά την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Ευρωπαίοι πολίτες τη βλέπουν πάντως θετικά, σε ποσοστό 37% (μόλις το 22% των Ελλήνων, αντίστοιχα), ενώ τελείως αρνητικά το 19% στην Ε.Ε., με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 31% στην Ελλάδα.

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση του νέου Ευρωβαρόμετρου, πάντως, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνουν ότι γενικώς υπάρχει μια αυξημένη θετική προσέγγιση έναντι των θεσμών της Ε.Ε. από τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς -όπως σχολίασαν- έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον και η προβολή της Ενωσης μέσω των ΜΜΕ λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Στήριξη για Ουκρανία

Ως προς το τελευταίο, ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο με τις ενέργειες της Ε.Ε. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ολλανδία (90%), τη Σουηδία (87%), τη Φινλανδία (87%) και την Ιρλανδία (87%).

Ωστόσο, στη Σλοβακία (45%) και την Ελλάδα (48%) καταγράφονται, αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά.

Η στήριξη προς την Ουκρανία σημειώνεται παρά το γεγονός ότι ένας στους δύο ερωτηθέντες (50%) θεωρεί πως το βιοτικό του επίπεδο έχει σημειώσει πτώση και προβλέπει ότι αυτό θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Το ποσοστό αυτό, αντίστοιχα, σκαρφαλώνει στο 66% στην Ελλάδα, με το 25% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν παρατηρήσει ακόμη κάτι τέτοιο, αλλά πιστεύουν πως θα συμβεί μέσα στο επόμενο έτος.

Σχολιάζοντας τα χαμηλά ποσοστά στήριξης στον πόλεμο στη Σλοβακία και τη Βουλγαρία, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα απέδωσε στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τον πόλεμο στη δημόσια ατζέντα, ή στη μικρή προβολή του στα ΜΜΕ, και όχι στη γειτνίαση ή μη των κρατών – μελών στην εμπόλεμη Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι οι χώρες που στηρίζουν περισσότερο τις ενέργειες της Ε.Ε προς το Κίεβο είναι η Φινλανδία, η Σουηδία, η Λιθουανία κ.ά.

Δημοκρατία στην κορυφή των ευρωπαϊκών αξιών

Η δημοκρατία εξακολουθεί να καταγράφεται ως η πιο σημαντική αξία που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, οι αξίες που πρέπει να υπερασπίζεται το Κοινοβούλιο κατά προτεραιότητα είναι: η υπεράσπιση της δημοκρατίας με 37% και ακολουθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ε.Ε. και παγκοσμίως (28%), καθώς και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%). Στην ίδια ερώτηση, αντιστοίχως τη δημοκρατία προτάσσει και το 41% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, το 54% των ερωτηθέντων (34% στην Ελλάδα) δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην Ε.Ε. Οσον αφορά συγκεκριμένες πτυχές της δημοκρατίας σε επίπεδο Ε.Ε., οι πολίτες εξέφρασαν μεγαλύτερη ικανοποίηση για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές (70%), για την ελευθερία του λόγου (70%) και για τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων (66%), ενώ λιγότερο ικανοποιημένοι δήλωσαν σχετικά με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της διαφθοράς.

Και στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες εκφράζουν ικανοποίηση πρωτίστως για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές (63%), και ακολουθούν η ποικιλομορφία των μέσων (62%) και η ελευθερία του λόγου (60%). Η καταπολέμηση της διαφθοράς βρίσκεται στην τελευταία θέση, και στην Ελλάδα.

Προσδοκίες

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (38%). Ακολουθούν στη σχετική λίστα προτεραιοτήτων η δημόσια υγεία (33%), η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%), η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%). Στην Ελλάδα, ύψιστη προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (59%), ακολουθούμενη από την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (56%) και τη δημόσια υγεία (50%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τόνισε ότι «οι εκλογές έχουν σημασία. Η ψήφος σου είναι η ευκαιρία σου να παλέψεις για τα θέματα που θεωρείς σημαντικά. Καλώ όλους τους πολίτες, ιδίως τους νέους, να προσέλθουν στις κάλπες και να διαμορφώσουν οι ίδιοι την Ευρωπαϊκή ενωση στην οποία θέλουν να ζουν».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 26 Μαρτίου 2023, ενώ έλαβαν μέρος 26.376 πολίτες από όλες τις χώρες – μέλη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT