Η Μόσχα καλεί τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει» το Κίεβο για τη μερική καταστροφή του φράγματος Καχόβκα

Η Μόσχα καλεί τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει» το Κίεβο για τη μερική καταστροφή του φράγματος Καχόβκα

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις εγκληματικές ενέργειες των ουκρανικών αρχών, που συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει» το Κίεβο έπειτα από τη μερική καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία, μια καταστροφή για την οποία Ρώσοι και Ουκρανοί κατηγορούν ο ένας τον άλλον.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις εγκληματικές ενέργειες των ουκρανικών αρχών, που είναι όλο και πιο απάνθρωπες και συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με την οποία η Μόσχα σκοπεύει μάλιστα να θέσει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και «άλλων διεθνών οργανισμών».

Η μερική καταστροφή του φράγματος αυτού, που βρίσκεται μεταξύ των θέσεων των δύο εμπόλεμων πλευρών στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε πλημμύρες οι οποίες έπληξαν τόσο τις ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές όσο και εκείνες που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Μόσχα έκανε λόγο για «τεράστιες ζημιές στη γεωργία της περιοχής και στο οικοσύστημα στις εκβολές του Δνείπερου», καθώς και προβλήματα υδροδότησης της Κριμαίας την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Κίεβο ότι «είχε σχεδιάσει εκ των προτέρων και σκόπιμα, για στρατιωτικούς σκοπούς» την καταστροφή του φράγματος αυτού.

«Το Κίεβο όχι μόνο υπέβαλε τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα σε μαζικό βομβαρδισμό, αλλά σκόπιμα ανέβασε τη στάθμη του νερού του ταμιευτήρα του Καχόβκα σε κρίσιμο επίπεδο ανοίγοντας τους υδατοφράχτες του υδροηλεκτρικού σταθμού της Ντνιπροπετρόφσκ», καταγγέλλει η ρωσική πλευρά.

Η Ουκρανία ωστόσο κατηγορεί, από την πλευρά της, τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν το φράγμα για να εμποδίσουν οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT