Έκρηξη σε αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο – «Θα χρειασθούν 1-3 μήνες για την επισκευή του»

Έκρηξη σε αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο – «Θα χρειασθούν 1-3 μήνες για την επισκευή του»

Η Ουκρανία λέει ότι ο αγωγός υπέστη ζημιές από επαναλαμβανόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι θα χρειασθούν ένας έως τρεις μήνες για να επισκευασθούν οι ζημιές που υπέστη ο αγωγός αμμωνίας Τολιάτι-Οδησσός

Η Μόσχα νωρίτερα επέρριψε την ευθύνη για την ανατίναξη ενός τμήματος του αγωγού στην περιοχή του Χαρκόβου σε «Ουκρανούς σαμποτέρ». Η Ουκρανία λέει ότι ο αγωγός υπέστη ζημιές από επαναλαμβανόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς. 

Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο Μασιούτοβκα, ένα μικρό χωριό που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Την περιοχή αυτή σχεδόν στο σύνολό της ανακατέλαβε ο ουκρανικός στρατός το φθινόπωρο 2022, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο αγωγός, που συνδέει τη ρωσική πόλη Τολιάτι -στις όχθες του ποταμού Βόλγα- με την Οδησσό, το σημαντικότερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, επέτρεπε στη Ρωσία να εξάγει ετησίως περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας -βασικού συστατικού των ορυκτών λιπασμάτων- κυρίως με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αγωγός τέθηκε σε λειτουργία για τις εξαγωγές των προϊόντων της χημικής βιομηχανίας του Τολιάτι, του μεγαλύτερου παραγωγού αμμωνίας στη Ρωσία και ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως. Η διαμετακόμιση μέσω αυτού του αγωγού, ο οποίος κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ανεστάλη με την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η επαναλειτουργία του, την οποία ζητούσε η Μόσχα, αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, σε σχέση με τη συμφωνία για τα δημητριακά που κατέστησε δυνατές τις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών δημητριακών.

«Ο μόνος που δεν είχε συμφέρον από την επαναλειτουργία του αγωγού αμμωνίας, είναι το καθεστώς του Κιέβου», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT