Ρεπουμπλικανοί – Κρις Κρίστι: Υποψηφιότητα με…άρωμα αντιπολίτευσης

Ρεπουμπλικανοί – Κρις Κρίστι: Υποψηφιότητα με…άρωμα αντιπολίτευσης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, μπήκε επισήμως στην κούρσα για τη διεκδίκηση του χρίσματος του προέδρου των Ρεπουμπλικανών στις εσωκομματικές εκλογές του 2024.

Εξαιτίας της χαμηλής δημοτικότητάς του (περίπου 1%-2%) πολλά αμερικανικά μέσα σχολιάζουν πως βασικός στόχος του είναι περισσότερο να «τορπιλίσει την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ» παρά να εκλεγεί. Αν και στις εσωκομματικές εκλογές του 2016 ο Κρίστι είχε ηττηθεί κατά κράτος και είχε αργότερα πάρει το μέρος του Τραμπ, το 2020 εγκατέλειψε οριστικά τη στήριξη στον τέως πρόεδρο. «Ο Ντόναλντ Τραμπ μάς διαίρεσε και μας έκανε μικρότερους. Eστρεψε τον έναν ενάντια στον άλλον. Κάθε μέρα, μια ομάδα επιτίθεται σε μια άλλη», δήλωσε στην ομιλία του, ενώ αποκάλεσε τον Τραμπ έναν «μοναχικό εγωιστή εθισμένο στον καθρέφτη». Ο Κρίστι αναμένεται να εμφανιστεί σε ζωντανή εκπομπή του CNN στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, όπου θα δεχτεί ερωτήσεις από τον Αντερσον Κούπερ και από ένα κοινό αποτελούμενο κυρίως από ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών.

Για την ώρα, τα δύο επικρατέστερα πρόσωπα για το χρίσμα του προέδρου του «Big Old Party» είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρον ντε Σάντις, που παίρνουν περίπου 50% και 20%, αντίστοιχα, σε εθνικές δημοσκοπήσεις. Υποψηφιότητα έχουν επιπλέον δηλώσει η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, η πρώην κυβερνήτρια του Αρκάνσας Ασα Χάτσινσον, ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ανταγωνιζόμενος τον πρόεδρο που τον όρισε στο αξίωμά του.

Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ επισήμως στην κούρσα για το χρίσμα, με στόχο να «τορπιλίσει την καμπάνια του Τραμπ», παρά να εκλεγεί.

Επιπλέον την Τετάρτη, με άρθρο του στη Wall Street Journal, ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα, Ντάουγκ Μπούργκουμ, ανακοίνωσε πως σκοπεύει κι εκείνος να διεκδικήσει την προεδρία. Γεννημένος σε οικογένεια αγροτών στην πολιτεία που αργότερα έμελλε να κυβερνήσει. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπούργκουμ ξεκίνησε καθαρίζοντας καμινάδες και στην πορεία σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε την εταιρεία λογιστικού λογισμικού Grait Plains Software, την οποία πούλησε το 2011 στη Microsoft έναντι 1,1 δισ. δολαρίων.

Ποιος είναι ο Μπούργκουμ

Αν και σχετικά άγνωστος στην υπόλοιπη χώρα, ο Μπούργκουμ είχε κερδίσει εύκολα τις εκλογές της πολιτείας του το 2020. Ως κυβερνήτης έχει περάσει μια σειρά από συντηρητικά μέτρα απαγορεύοντας την έκτρωση μετά την 6η εβδομάδα κύησης (ακόμη και σε περίπτωση βιασμού) και περιορίζοντας τις τρανς αθλήτριες από τη συμμετοχή σε μια σειρά από δρώμενα. Κάτοχος τεράστιας περιουσίας, ο Μπούργκουμ, που τις προηγούμενες δύο τετραετίες είχε στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, δεσμεύθηκε πως εάν εκλεγεί θα επικεντρωθεί στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT