Η σύλληψη της Νίκολα Στέρτζον, η προϊστορία και οι τριγμοί στο SNP

Η σύλληψη της Νίκολα Στέρτζον, η προϊστορία και οι τριγμοί στο SNP

Σε βαθύτερη κρίση βυθίζεται το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας μετά την σύλληψη και τη σύντομη κράτηση της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του κόμματος

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βαθύτερη κρίση βυθίζεται το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) μετά την σύλληψη και τη σύντομη κράτηση της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Στέρτζον, στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του κόμματος. 

Το απόγευμα, η αστυνομία της Σκωτίας επιβεβαίωσε τη σύλληψή της. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση της, είχε γνωστοποιήσεi πως συνελήφθη 52χρονη γυναίκα ως ύποπτη σε σχέση με την εν εξελίξει έρευνα. Τελικώς αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες. 

Οι αρχές διερευνούν το αν οι δωρεές στο SNP ύψους 600.000 λιρών (754,000 δολαρίων) για την ενίσχυση της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς. 

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, τον περασμένο Απρίλιο είχαν συλληφθεί ο πρώην πρόεδρος του SNP και σύζυγος της Στέρτζον, Πίτερ Μέρελ, καθώς και ο Κόλιν Μπίτι, πρώην υπουργός Οικονομικών της Σκωτίας. Αμφότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι τότε, καθώς η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη. 

Η ταραχώδης περίοδος του SNP

Η Στέρτζον ηγείτο του κόμματος, αλλά και της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας από τα τέλη του 2014 έως και τον Φεβρουάριο οπότε ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική παραίτησή της

Παρότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει ασκηθεί σε κανέναν δίωξη, η σύλληψή της αποτελεί το αποκορύφωμα μιας περιόδου πολιτικής αναταραχής στις τάξεις του SNP, με προσώρας άγνωστες συνέπειες.

Επιπλέον, επισκιάζει μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα που ανήγαγε την ανεξαρτησία της Σκωτίας σε αιχμή του δόρατος της θητείας της, ενώ επηρέασε σημαντικά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η ίδια αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας ευθέως τους συντηρητικούς πρωθυπουργούς της χώρας για τα κατά καιρούς πιο φλέγοντα, επιτακτικά ή αμφιλεγόμενα θέματα, από τα μέτρα λιτότητας έως το Brexit και τη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού. 

Η πολιτική της Στέρτζον δεν ήταν εσωστρεφής και τοπικιστική, αλλά απευθυνόταν στη διεθνή κοινότητα καθώς οραματιζόταν μια ανεξάρτητη Σκωτία που θα έχει παρουσία και δράση στη διεθνή σκηνή. Υπενθυμίζεται, δε, ότι στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, η Σκωτία είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

H αποχώρησή της από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του SNP ήρθε ενώ προσπαθούσε, πλην χωρίς αποτέλεσμα, να «επιβάλει» στην κυβέρνηση του Λονδίνου ακόμη ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Η αποχώρησή της δε, έχει αλλάξει τους συσχετισμούς στο πεδίο αυτό. 

Η ίδια αποχώρησε, ωστόσο, από την ηγεσία του κόμματος και ενός έθνους 5,5 εκατομμυρίων πολιτών, εν μέσω έντονου διχασμού στο SNP και με τον κύριο στόχο της, την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, να μην έχει επιτευχθεί.

Η αστυνομική έρευνα -και οι δραματικές επιπτώσεις της- άφησαν τον διάδοχό της, Χούμζα Γιούσαφ να παλεύει να συσπειρώσει το κόμμα μετά από μία διχαστική κούρσα για την ηγεσία. Τα αποτελέσματα της θητείας του, αλλά και η ικανότητά του να επαναφέρει το κόμμα θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά σοβαρά στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σε ομιλία του στη σκωτσέζικη Βουλή στις 18 Απριλίου, ο Γιούσαφ παρουσίασε αυτό που αποκάλεσε «νέο ξεκίνημα» με επίκεντρο τη μείωση της φτώχειας, τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης για την τόνωση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρτις, καθηγητής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, οι δοκιμασίες του SNP θα μπορούσαν να ωφελήσουν το κύριο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει τη δημοτικότητά του στη Σκωτία και να εκδιώξει τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Ιανουάριο του 2025.

Πιέσεις για «αποπομπή»

Πλέον, η πίεση στο Γιούσαφ για την αποποποπή της Στέρτζον γιγαντώνται. 

«Αυτή η σαπουνόπερα έχει πάει πολύ μακριά. Η Νίκολα Στέρτζον απέπεμψε άλλους από το SNP για πολύ λιγότερα. Ώρα για πολιτικές αποστάσεις έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα με τον ένα ή άλλο τρόπο» έγραψε στο Twitter o Άνγκους Μακνίλ, βουλευτής του SNP. 

«Για πολύ καιρό, μια κουλτούρα μυστικότητας και συγκάλυψης επιτρεπόταν να θεριεύει στην καρδιά του SNP» σημείωσε ο Ίαν Μάρεϊ, μέλος του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. 

«Το SNP εξακολουθεί να είναι βυθισμένο στο ζόφο και το χάος. Ο Χούμζα Γιούσαφ πρέπει τώρα να δείξει ηγετική ικανότητα και να αποπέμψει την προκάτοχό του από το SNP. Το SNP δημιούργησε αυτό το προηγούμενο όταν πολιτικοί όπως η Μισέλ Τόμσον και η Νάταλι ΜακΓκάρι βρίσκονταν υπό έρευνα. Και πρέπει να το πράξει ξανά σ’αυτήν την περίπτωση» σημείωσε ο Γκρεγκ Χόι, επικεφαλής των Τόρις στη Σκωτία. 

«Γνωρίζω πως θα υπάρξουν άνθρωποι, είτε από την αντιπολίτευση είτε από τα μέσα ενημέρωσης που έχουν ήδη ξεγράψει το SNP» είχε πει στο BBC, πριν τη σύλληψη της προκατόχου του, ο Γιούσαφ που σημείωνε τότε πως «το SNP πέρασε μερικές από τις πιο δύσκολες εβδομάδες που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του». 

Οι έρευνες σε βάρος της Στέρτζον σηματοδοτούν νέο κύκλο δυσχερειών για το κόμμα και πολιτικής αστάθειας. 

Πηγή: Bloomberg/CNN/Associated Press/Telegraph

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT