Η μεγαλύτερη άσκηση ετοιμότητας του ΝΑΤΟ

Η μεγαλύτερη άσκηση ετοιμότητας του ΝΑΤΟ

Προσομοίωση ενεργοποίησης του άρθρου 5 που προβλέπει τη συλλογική αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης σε έδαφος συμμαχικού κράτους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης στην ιστορία του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες το πρωί η γερμανική πολεμική αεροπορία (Luftwaffe).

Κατά τη διάρκεια της «Air Defender 2023», που θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουνίου, μαχητικά αεροσκάφη κρατών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα πραγματοποιούν αμυντικούς ελιγμούς στον γερμανικό και τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο υπό τη διοίκηση της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας.

Η μεγαλύτερη άσκηση ετοιμότητας του ΝΑΤΟ-1

Πάνω από 20 χώρες

Στην άσκηση συμμετέχουν πάνω από 20 χώρες, 10.000 στρατιώτες και περίπου 250 αεροσκάφη, ανάμεσά τους τα F-35 της Lockheed Martin καθώς και τα αναγνωριστικά AWACS, μονάδες ανεφοδιασμού στον αέρα και αεροσκάφη μεταφοράς. Ειδικότερα, μόνον οι ΗΠΑ στέλνουν στη Γερμανία 100 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων το «αόρατο» F-35, το πλέον σύγχρονο μαχητικό της Συμμαχίας, αλλά και F-15, F-16, F-18, EA-18, Α-10, C-13 και C-17, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία θα συμμετάσχουν με μαχητικά F-16.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος και σε πολυάριθμες ασκήσεις εδάφους, όπως η «εκκένωση από αεροδρόμιο», η οποία κρίθηκε αναγκαία μετά το χάος που προκλήθηκε το 2021 κατά την απομάκρυνση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Σε άλλες ασκήσεις θα δοκιμαστεί η στήριξη χερσαίων δυνάμεων από αέρος, αλλά και η αντιμετώπιση πυραύλων μέσου βεληνεκούς με νατοϊκά βομβαρδιστικά. Θα εξεταστούν επίσης σενάρια επίθεσης με πλοία ή υποβρύχια στη Βόρεια Θάλασσα.

Ως κόμβοι θα χρησιμοποιηθούν βάσεις στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στην Κάτω Σαξονία, στη Βαυαρία, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στην Ολλανδία και στην Τσεχία, και οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Γερμανίας αλλά και στη Βαλτική και στη Ρουμανία με πτήσεις «out-and-back». Οι επιχειρήσεις θα διαρκούν δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, κατά τις οποίες, για λόγους ασφαλείας, δεν θα επιτρέπονται πολιτικές πτήσεις. Ασκήσεις δεν θα πραγματοποιούνται τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα. Για τις εμπορικές πτήσεις μέσω του γερμανικού εναέριου χώρου θα υπάρξουν αλλαγές και μικρές καθυστερήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Luftwaffe.

Η μεγαλύτερη άσκηση ετοιμότητας του ΝΑΤΟ-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT