Τραμπ: Στο Μαϊάμι για την απαγγελία των κατηγοριών

Τραμπ: Στο Μαϊάμι για την απαγγελία των κατηγοριών

Ο Τραμπ, που παραμένει το φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έφτασε χθες, Δευτέρα, στο Μαϊάμι, όπου θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου για να του απαγγελθούν κατηγορίες για τον τρόπο που διαχειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ενώ δημοσκόπηση τον δείχνει να εξακολουθεί να προηγείται μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψήφιων.

Ο Τραμπ, που παραμένει το φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές το 2024, είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μαϊάμι της Φλόριντα σήμερα, στις 15:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας).

Ο τέως πρόεδρος κατηγορείται ότι διατήρησε στην κατοχή του διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και πως είπε ψέματα σε αξιωματούχους που προσπάθησαν να τα ανακτήσουν. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία του για να επανεκλεγεί στην προεδρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που αύριο, Τετάρτη, γίνεται 77 ετών, προσγειώθηκε χθες στο Μαϊάμι με ιδιωτικό αεροσκάφος, το οποίο στο πλάι του είχε γραμμένο το όνομά του.

Υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν έξω από ένα γκολφ κλαμπ που του ανήκει, το οποίο βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο. Εκεί θα περάσει και τη νύχτα ο τέως πρόεδρος.

«ΕΛΠΙΖΩ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΑΚΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ», έγραψε ο Τραμπ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social προτού αναχωρήσει από το Νιου Τζέρσι.

Μέχρι στιγμής, οι δικαστικές περιπέτειες του τέως προέδρου δεν έχουν επηρεάσει τη δημοφιλία του μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες δείχνει ότι το 81% των Ρεπουμπλικανών εκτιμά ότι οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ είναι πολιτικά υποκινούμενες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο τέως πρόεδρος εξακολουθεί να προηγείται κατά πολύ των άλλων υποψηφίων για το χρίσμα.

Περίπου το 43% των ψηφοφόρων που δηλώνουν Ρεπουμπλικανοί δήλωσε πως ο Τραμπ είναι ο υποψήφιος που προτιμά, έναντι του 22% που στηρίζει τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις. Στις αρχές Μαΐου, το 49% στήριζε τον Τραμπ έναντι του 19% που προτιμούσε τον ΝτεΣάντις, αλλά αυτό ήταν προτού ο κυβερνήτης της Φλόριντα εισέλθει επισήμως στην κούρσα για το χρίσμα.

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ότι ενορχηστρώνει την ομοσπονδιακή υπόθεση για να υπονομεύσει την προεκλογική του εκστρατεία. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει αρνηθεί να σχολιάσει την υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι και σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, ρωτήθηκε χθες στο CNN αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί το υπουργείο Δικαιοσύνης ως όπλο εναντίον του Τραμπ.

«Δεν το νομίζω», απάντησε. «Τα στοιχεία δείχνουν αρκετά ενοχοποιητικά», πρόσθεσε.

Το σαββατοκύριακο ο Τραμπ απευθύνθηκε σε ενθουσιώδες κοινό στην Τζόρτζια και, όπως γνωστοποίησε η προεκλογική ομάδα του, αφού επιστρέψει στο Νιου Τζέρσι, την Τρίτη το βράδυ, περίπου στις 20:15 (τοπική ώρα, 03:15 τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), θα κάνει δήλωση.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μαϊάμι, Μάνι Μοράλες, δήλωσε πως οι αρχές ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν στην πόλη έως και 50.000 υποστηρικτές του τέως προέδρου και, αν κριθεί απαραίτητο, θα κλείσουν δρόμους στο κέντρο.

Ενδεχόμενη ομοσπονδιακή δίκη στη Φλόριντα είναι πιθανό να ξεκινήσει μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024. Επίσης, τον Μάρτιο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει άλλη δίκη εις βάρος του Τραμπ, σε δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στην οποία κατηγορείται ότι κατέβαλε χρήματα σε πρώην πορνοστάρ για να εξαγοράσει τη σιωπή της πριν από τις εκλογές του 2016.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT