ΗΠΑ: Ταξιδιωτικές συστάσεις μετά τον νόμο της Ουγκάντα κατά της ομοφυλοφιλίας

ΗΠΑ: Ταξιδιωτικές συστάσεις μετά τον νόμο της Ουγκάντα κατά της ομοφυλοφιλίας

Ο νόμος αυτός προβλέπει βαριές ποινές για όσους έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή «προωθούν» την ομοφυλοφιλία.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ επικαιροποίησε τις συστάσεις τους προς τους Αμερικανούς πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ουγκάντα, μετά την επικύρωση τον Μάιο «του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας 2023», ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο καταπιεστικούς παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο νόμος αυτός προβλέπει βαριές ποινές για όσους έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή «προωθούν» την ομοφυλοφιλία. Το αδίκημα της «διακεκριμένης ομοφυλοφιλίας», όταν κάποιος έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις ενώ γνωρίζει ότι είναι θετικός στον ιό HIV, τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών, αν και στην Ουγκάντα δεν έχουν γίνει εκτελέσεις εδώ και χρόνια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ήδη ζητούσε από τους Αμερικανούς «να επανεξετάσουν το ταξίδι τους» στην Ουγκάντα λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων και της εγκληματικότητας στη χώρα, εκτιμά ότι η επικύρωση του νόμου αυτού «αυξάνει τον κίνδυνο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, και άτομα που μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, να διωχθούν και να καταδικαστούν σε ισόβια ή σε θάνατο».

Οι αμερικανικές αρχές προειδοποιούν επίσης για τον κίνδυνο «παρενόχλησης ή επιθέσεων από ομάδες αυτοάμυνας» εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι, που κυβερνά τη χώρα από το 1986, επικύρωσε τον νόμο στις 29 Μαΐου προκαλώντας την αγανάκτηση οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και πολλών δυτικών χωρών. Παρά τις απειλές για κυρώσεις, ο Μουσεβένι τόνισε ότι «κανείς δεν θα μας σταματήσει».

Καταγγέλλοντας ένα «τραγικό πλήγμα» στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επισημάνει ότι ζήτησε από την κυβέρνησή του να εξετάσει τις επιπτώσεις του νόμου «σε κάθε τομέα συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουγκάντας».

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν τη λήψη «επιπλέον μέτρων», όπως κυρώσεις ή περιορισμούς εισόδου στο αμερικανικό έδαφος, εναντίον «οποιουδήποτε ατόμου συνδέεται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή περιστατικών διαφθοράς», είχε προσθέσει.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επίσης έκανε λόγο για έναν νόμο «αντίθετο στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το 2014 δυτικές χώρες είχαν περιορίσει τη βοήθεια που παρείχαν στην Ουγκάντα μετά την υιοθέτηση νόμου για την καταστολή της ομοφυλοφιλίας.

Η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησης προγραμμάτων στην Ουγκάντα και είχε επιβάλει απαγορεύσεις στην έκδοση βίζας. Ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία κ. ά.) πάγωσαν επίσης μέρος της βοήθειάς τους.

Τελικά ο νόμος ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο λόγω παρατυπιών στη διάρκεια της ψηφοφορίας για την έγκρισή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT