Η Λευκορωσία θα παραλάβει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα «εντός ημερών», λέει ο πρόεδρος Λουκασένκο

Η Λευκορωσία θα παραλάβει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα «εντός ημερών», λέει ο πρόεδρος Λουκασένκο

«Όλα είναι έτοιμα. Πιστεύω πως θα έχουμε ό,τι ζητήσαμε σε μερικές ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα ότι ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα θα αναπτυχθούν στο έδαφος της Λευκορωσίας «σε αρκετές ημέρες» αλλά και ότι η χώρα του έχει τις εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλους αν ποτέ χρειαστεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή, 9 Ιουνίου, ότι η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία μετά τις 7-8 Ιουλίου μόλις είναι έτοιμες οι ειδικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις.

Η ανάπτυξη αυτή θα είναι η πρώτη τέτοιου τύπου που πραγματοποιείται εκτός Ρωσίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το βήμα παρακολουθείται στενά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους αλλά και από την Κίνα, η οποία έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λουκασένκο, πιστός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, πως η Λευκορωσία είναι τώρα έτοιμη να φιλοξενήσει τα όπλα.

«Όλα είναι έτοιμα. Πιστεύω πως θα έχουμε ό,τι ζητήσαμε σε μερικές ημέρες», φέρεται να είπε.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος επέτρεψε η χώρα του να χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις για να επιτεθούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της, δήλωσε πως η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων θα χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας αποτροπής απέναντι σε πιθανούς επιτιθέμενους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT