Πούτιν: Tέλος η συμφωνία με την Ουκρανία για την Αζοφική Θάλασσα και τα Στενά του Κερτς

Πούτιν: Tέλος η συμφωνία με την Ουκρανία για την Αζοφική Θάλασσα και τα Στενά του Κερτς

Η Μόσχα απειλεί να αποχωρήσει και από τη συμφωνία που είναι γνωστή ως Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαίωσε σήμερα πως η Μόσχα ακύρωσε μια συμφωνία συνεργασίας με την Ουκρανία σχετικά με τη χρήση της Αζοφικής Θάλασσας και των Στενών του Κερτς, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο πρόεδρος Πούτιν είχε φέρει στην Κρατική Δούμα νομοσχέδιο που πρότεινε την κατάργηση της Συνθήκης Συνεργασίας για τη χρήση της Αζοφικής Θάλασσας και των Στενών του Κερτς, όπως είχαν μεταδώσει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις 24 Μαΐου.

Το νομοσχέδιο ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά την ανανέωση της συμφωνίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας στις 17 Μαΐου, η οποία επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων από τρία θαλάσσια λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού. Το νέο νομοσχέδιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των λιμανιών της Ουκρανίας.

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας ότι η Ρωσία δεν θα επέτρεπε σε πλοία που φορτώνουν οπουδήποτε εκτός της Ρωσίας να περάσουν από τα Στενά του Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα.

Παράλληλα, η Μόσχα απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία που είναι γνωστή ως Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας -η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο του περασμένου έτους- εάν δεν αρθούν τα εμπόδια στις δικές της μεταφορές σιτηρών και λιπασμάτων.

Για να πειστεί η Ρωσία να συμφωνήσει στη Συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, συνήφθη ταυτόχρονα ένα τριετές μνημόνιο κατανόησης, βάσει του οποίου αξιωματούχοι του ΟΗΕ συμφώνησαν να βοηθήσουν τη Ρωσία με τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT