Πούτιν: Θα χρησιμοποιήσουμε απεμπλουτισμένο ουράνιο ως απάντηση, εάν χρειαστεί

Πούτιν: Θα χρησιμοποιήσουμε απεμπλουτισμένο ουράνιο ως απάντηση, εάν χρειαστεί

Αρνήθηκε να πει αν η Μόσχα θα εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία ως απάντηση στην αντεπίθεση του Κιέβου

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ότι, εάν χρειαζόταν, η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, ως απάντηση στις αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προμήθευαν με τέτοια όπλα την Ουκρανία.

Ο ίδιος αρνήθηκε να πει εάν η Μόσχα θα εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία, ως απάντηση στην αντεπίθεση του Κιέβου, λέγοντας ότι τα σχέδια της Ρωσίας θα εξαρτηθούν από το στρατιωτικό δυναμικό της.

Ο Πούτιν, αφού διατύπωσε την άποψη ότι «ο μόνος τρόπος να μπει ένα τέλος στη διαμάχη είναι να σταματήσει η παροχή οπλισμού στην Ουκρανία», συμπλήρωσε ότι «ποτέ δεν αρνήθηκε συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ειρηνική συμφωνία». Επίσης τόνισε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην πλευρά της Δύσης: «Αν το θέλουν, είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, αλλά προς το παρόν επιδιώκουν την ήττα της Ρωσίας». Και πρόσθεσε με νόημα: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ που δεν θέλουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Μεγάλες οι ουκρανικές απώλειες»

Ο Πούτιν δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ουκρανία έχει χάσει το 25% έως 30% των στρατιωτικών οχημάτων που έχουν παρασχεθεί στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες από την έναρξη της αντεπίθεσής της και ότι οι ανθρώπινες απώλειες της Ουκρανίας είναι 10 φορές περισσότερες από εκείνες της Ρωσίας.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντησης με στρατιωτικούς μπλόγκερ. Είπε πως η Ρωσία έχασε 54 από τα άρματα μάχης της στις μάχες, κάποια από τα οποία μπορούν να επισκευαστούν, και ότι η Ουκρανία έχασε πάνω από 160.

«Οχι» σε στρατιωτικό νόμο

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για το ρήγμα, την περασμένη εβδομάδα, του φράγματος Καχόβκα, το οποίο, όπως είπε, προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό του από το Κίεβο με πυραυλικά συστήματα HIMARS αμερικανικής κατασκευής. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τους ισχυρισμούς του.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι δεν βλέπει την ανάγκη να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη Ρωσία, εν μέσω της πρόσφατης αύξησης των ουκρανικών επιδρομών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυροβολικού και των επιδρομών χερσαίων δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος.

Στη συνάντησή του αυτή με στρατιωτικούς μπλόγκερ, έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών της παραμεθόριας περιοχής του Μπέλγκοροντ και από ένα κύμα επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην ίδια τη Μόσχα, ο Πούτιν αναγνώρισε πως οι ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος αποτελούν πρόβλημα και ότι η Ρωσία πρέπει να υπερασπιστεί καλύτερα τα σύνορά της.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως οι στόχοι της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία μπορεί να εξελίσσονται ανάλογα με την κατάσταση, αλλά ο θεμελιώδης χαρακτήρας τους δεν θα αλλάξει.

Πούτιν: Θα χρησιμοποιήσουμε απεμπλουτισμένο ουράνιο ως απάντηση, εάν χρειαστεί-1
Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS 

«Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα επιστράτευση»

Ο Πούτιν δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει πρόσθετη επιστράτευση ανδρών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά, όπως είπε, όλα εξαρτώνται από το τι θέλει η Ρωσία να πετύχει εκεί και ρωτήθηκε εάν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας θα προσπαθήσουν εκ νέου να καταλάβουν το Κίεβο. 

«Δεν υπάρχει τέτοιους είδους ανάγκη σήμερα», δήλωσε όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει νέα επιστράτευση μετά από εκείνη που ανακοινώθηκε πέρυσι και είχε χαρακτηριστεί ως «μερική επιστράτευση» 300.000 εφέδρων. 

Υπογράμμισε ότι το υπουργείο Αμυνας δεν βλέπει την ανάγκη για ακόμη ένα κύμα επιστράτευσης. «Μερικά δημόσια πρόσωπα λένε πως χρειάζεται να επιστρατεύσουμε ένα εκατομμύριο, ή δύο εκατομμύρια. Αυτό εξαρτάται από το τι θέλουμε», είπε. «Θα επιστρέψουμε εκεί;», διερωτήθηκε αναφερόμενος στο Κίεβο ο Πούτιν, τα στρατεύματα του οποίου απέτυχαν να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα στις αρχικές φάσεις της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». 

Σημείωσε επίσης ότι «η Ρωσία χρειάζεται να καταπολεμήσει τους πράκτορες του εχθρού και να βελτιώσει την άμυνά της στις επιθέσεις που γίνονται στο εσωτερικό του εδάφους της». 

Reuters 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT