Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβάρδισαν τη γενέτειρα του Ζελένσκι   

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβάρδισαν τη γενέτειρα του Ζελένσκι   

Εντεκα οι νεκροί από ρωσικούς πυραύλους σε πολυκατοικίες στο Κρεβί Ρι, ενώ συνεχίζεται η ουκρανική αντεπίθεση

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις επιτυχείς ουκρανικές αντεπιθέσεις του περασμένου φθινοπώρου, που έφεραν την απελευθέρωση σημαντικών εδαφών και πόλεων στις επαρχίες της Χερσώνας και του Χαρκόβου, ο ρωσικός στρατός απάντησε με μια εκστρατεία εντατικών βομβαρδισμών εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Αν κρίνουμε από τη χθεσινή ημέρα, το ίδιο σενάριο τείνει να επαναληφθεί. Ενώ ο ουκρανικός στρατός κερδίζει με βασανιστικούς ρυθμούς εδάφη, συνεχίζοντας την αντεπίθεσή του στις περιοχές της Ζαπορίζια και του Ντονέτσκ, οι Ρώσοι προχωρούν σε νέα πλήγματα από αέρος εναντίον σημαντικών αστικών κέντρων πίσω από τις γραμμές του εχθρού, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποδιοργανώσουν τις δυνάμεις του.

Κύριος στόχος κατά τη χθεσινή ημέρα ήταν η βιομηχανική πόλη Κρεβί Ρι στην κεντρική Ουκρανία, γενέτειρα του προέδρου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οπως ανέφερε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Ολεξάντρ Βιλκούλ, έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν από πυραυλικές επιθέσεις του ρωσικού στρατού. Τέσσερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από πύραυλο που έπληξε πενταώροφη πολυκατοικία, ενώ οι υπόλοιποι επτά βρήκαν τον θάνατο σε αποθήκη. «Οι Ρώσοι δολοφόνοι συνεχίζουν τον πόλεμο εναντίον πολυκατοικιών, συνηθισμένων πόλεων και του ίδιου του λαού μας», σχολίασε ο Ζελένσκι στη διαδικτυακή πλατφόρμα Telegram.

Λίγα μέτρα ακόμη

Λίγο αργότερα η Ουκρανία ανακοίνωσε νέα, πολύ περιορισμένα, εδαφικά κέρδη στην αντεπίθεσή της που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας Χάνα Μαλιάρ, ουκρανικές δυνάμεις προωθήθηκαν κατά 250 μέτρα προς την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής επαρχίας Ντονέτσκ, 200 μέτρα στο μέτωπο του Τορέτσκ και 500 μέτρα σε ένα άλλο μέτωπο της ίδιας επαρχίας, προς την κατεύθυνση του Μπερντιάνσκ. Προσέθεσε όμως ότι «ο εχθρός κάνει τα πάντα για να κρατήσει τις θέσεις του» και ότι οι ρωσικές δυνάμεις που μάχονται στα εν λόγω μέτωπα υποστηρίζονται ενεργά από το πυροβολικό και την αεροπορία. Μία ημέρα νωρίτερα η Μαλιάρ είχε ανακοινώσει την κατάληψη επτά μικρών χωριών, τα πρώτα χειροπιαστά κέρδη της αντεπίθεσης.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις στα χωριά Μακαρίβκα, Ριβνόπιλ και Πρετσίστιβκα της επαρχίας Ντονέτσκ, προσθέτοντας ότι συνεχίζονταν οι ουκρανικές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Ντονέτσκ και γύρω από το Μπαχμούτ. Παράλληλα, το υπουργείο ανέβασε στο Διαδίκτυο βίντεο που έδειχνε δύο γερμανικά άρματα μάχης Leopard και δύο αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα Bradley να έχουν πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού. Στη σύντομη ανακοίνωση που συνόδευε το βίντεο αναφερόταν ότι οι μηχανές κάποιων από τα «τρόπαια» των Ρώσων ήταν ακόμη αναμμένες, ένδειξη του ότι είχαν εγκαταλειφθεί άρον άρον από τους Ουκρανούς.

Θέμα ημερών η εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, δήλωσε ο πρόεδρός της Αλεξάντερ Λουκασένκο.    

Την ίδια ώρα, ρωσικά Μέσα ανέφεραν ότι ο Ρώσος υποστράτηγος Σεργκέι Γκοριάτσεφ έπεσε στο πεδίο της μάχης, σε μέτωπο της Ζαπορίζια. Εξάλλου, ο ιδρυτής του ιδιωτικού στρατού Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε χθες ότι δεν είναι σίγουρος για το κατά πόσον οι άνδρες του θα συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία ύστερα από την απαίτηση του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να υπογραφεί σύμβαση που θα τους θέτει υπό τον έλεγχο του τακτικού στρατού.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα εγκατασταθούν στη χώρα του ρωσικά πυρηνικά όπλα μικρού βεληνεκούς, όπως συμφώνησε πρόσφατα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Λουκασένκο υποστήριξε ότι τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας θα έχουν αποτρεπτικό ρόλο έναντι όσων επιβουλεύονται την κυριαρχία της χώρας του και ότι είναι έτοιμος να φιλοξενήσει ακόμη και στρατηγικά, διηπειρωτικά όπλα εάν χρειαστεί.

«Υβριδικός πόλεμος»

Για «υβριδικό πόλεμο» της Ρωσίας έκανε λόγο χθες η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, καταγγέλλοντας ότι η Μόσχα έχει εξαπολύσει εκστρατεία παραπληροφόρησης, διαχέοντας στο Διαδίκτυο ψευδή δημοσιεύματα, εχθρικά έναντι της Ουκρανίας, τα οποία εμφανίζονται σαν να προέρχονται από έγκυρα, γαλλικά μέσα ενημέρωσης. «Η Γαλλία αποδοκιμάζει αυτές τις πράξεις που είναι ανάξιες για χώρα – μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT