Γιατί ο Πούτιν ανέχεται τον Πριγκόζιν   

Γιατί ο Πούτιν ανέχεται τον Πριγκόζιν   

Ο ιδρυτής της ομάδας Wagner έχει σταθεί από την αρχή θερμός υποστηρικτής του πολέμου, εξασφαλίζοντας έτσι την εύνοια του Ρώσου προέδρου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι στη Ρωσία του Πούτιν το να επικρίνει κανείς ανοιχτά τον στρατό μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό αδίκημα και το να τρέφει έντονες πολιτικές φιλοδοξίες είναι μια μάλλον επικίνδυνη ιδέα, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν φαίνεται να πτοείται ιδιαίτερα.

Τους τελευταίους μήνες ο επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού Wagner, που πολεμάει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, έχει μιλήσει ανοιχτά εναντίον στρατιωτικών αξιωματούχων και μελών της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα οι δημόσιες ομιλίες του δίνουν την εντύπωση πως καλλιεργεί σταδιακά ένα πολιτικό προφίλ. Κι όμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να «κάνει τα στραβά μάτια» στην περίπτωσή του.

Πιο πολλή βία

Ενας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως υπάρχει αυτή η ανοχή είναι επειδή ο Πριγκόζιν έχει σταθεί από την αρχή θερμός υποστηρικτής του πολέμου. Σε σχέση με τις επιχειρήσεις επί του πεδίου έχει μάλιστα συχνά εκφράσει τη γνώμη πως θα έπρεπε να είναι πιο μαζικές και πιο βίαιες.

Με τον πόλεμο να μην εκτυλίσσεται όπως θα ήθελε, ο Ρώσος πρόεδρος ίσως να μην έχει και πολλές επιλογές. Και μόνο μέσω της φιλοπόλεμης στάσης του, ο Πριγκόζιν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει εξασφαλίσει την εύνοιά του.

Αλλωστε, σε μια περίοδο που το καθεστώς δέχεται ούτως ή άλλως αρκετές κριτικές από το εσωτερικό της χώρας, ο πρόεδρος πιθανότατα να μην μπορέσει να αντέξει αυτή τη στιγμή το κόστος της καθαίρεσης ενός από τους υποστηρικτές του – ακόμη κι αν αυτός ενίοτε λοξοδρομεί.

«Το καθεστώς δεν έχει την άνεση να περιθωριοποιήσει άτομα του “πατριωτικού στρατοπέδου”, το οποίο ήδη έχει εκδηλώσει κάποια δυσαρέσκεια για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκείνος ξεκίνησε τον πόλεμο, αλλά τώρα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Εάν τώρα τους επιτεθεί θα τους καταστήσει αυτομάτως αντιπολίτευση. Θα τους κάνει να πουν “είχαν δίκιο τελικά, ο Πούτιν είναι πράγματι δικτάτορας”», δήλωσε στην Washington Post o Αμπάς Γκαλιάμοφ, πολιτικός αναλυτής και πρώην λογογράφος στο Κρεμλίνο.

Αλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Πούτιν έχει απλώς υπερβολική πίστη στον ηγετικό ρόλο του και δεν θεωρεί τον Πριγκόζιν απειλή. «Ο Πριγκόζιν βρίσκεται σε αυτή την ιδιαίτερη θέση όπου ο Πούτιν του έχει δώσει το ελεύθερο να δράσει. Ετσι κι αυτός δοκιμάζει τα όρια του προέδρου και, καθώς δεν βλέπει κάποια αντίσταση, συνεχίζει να τα πιέζει», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα η πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαγια. «Σε όσους βρίσκονται απέξω ίσως ο Πριγκόζιν να φαίνεται απειλητικός, όμως άμα τον κοιτάξουμε με τα μάτια του Πούτιν παραμένει ένας άνθρωπος πιστός και απόλυτα εξαρτημένος από το Κρεμλίνο», προσθέτει.

Θα τον ψήφιζε το 2%

Από την άλλη, αυτή η προσέγγιση μπορεί να ενέχει και μια επιπολαιότητα. Πριν από λίγες εβδομάδες ο Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε πως όλοι οι «εθελοντικοί οργανισμοί» που πολεμούν στην Ουκρανία οφείλουν να υπογράψουν συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας μέχρι την 1η Ιουλίου.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε πως η Wagner δεν θα το κάνει. Αν και οι δημοσκοπήσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι ελάχιστες, το ανεξάρτητο δίκτυο Russian Field ανακοίνωσε πρόσφατα πως σε έρευνά του το 2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Πριγκόζιν εάν κατέβαινε υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές.

Πρόκειται για το ίδιο ποσοστό που έχει ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, και το κέρδισε μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT