Σε ιστορικό χαμηλό οι γάμοι στην Κίνα παρά τα κίνητρα του Πεκίνου

Σε ιστορικό χαμηλό οι γάμοι στην Κίνα παρά τα κίνητρα του Πεκίνου

Σε επίπεδα ρεκόρ μειώθηκαν οι γάμοι στην Κίνα το περασμένο έτος, υποχωρώντας στα 6,83 εκατομμύρια, τον χαμηλότερο αριθμό από την έναρξη καταγραφής τους, το 1986. 

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ μειώθηκαν οι γάμοι στην Κίνα το περασμένο έτος, υποχωρώντας στα 6,83 εκατομμύρια, τον χαμηλότερο αριθμό από την έναρξη καταγραφής τους, το 1986. 

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, καταδεικνύουν μείωση των γάμων κατά 800.000 σε σχέση με το 2021.

Μετά από μία κορύφωση το 2013, όταν αποφάσισαν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου περίπου 13,5 εκατομμύρια ζευγάρια, ακολούθησε ραγδαία πτώση των γάμων την επόμενη δεκαετία. 

Η επίμονα πτωτική τάση στους γάμους αλλά και στις γεννήσεις αποτελεί λόγο ολοένα και μεγαλύτερης ανησυχίας για τις αρμόδιες αρχές. 

Πέρυσι, ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες

Υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίγνκ που ανέλαβε την εξουσία της χώρας των 1,5 δισεκατομμυρίων κατοίκων το 2012, η κυβέρνηση έχει προωθήσει μια εξαιρετικά συντηρητική κοινωνική ατζέντα που ενθαρρύνει τις γυναίκες να παντρεύονται νέες ώστε να κάνουν περισσότερα παιδιά. 

Ωστόσο, μεταξύ 2010 και 2020, η μέση ηλικία γάμου για τις γυναίκες αυξήθηκε για πρώτη φορά από τα 24 στα 29 έτη. 

Το 2016, η χώρα αναγκάστηκε να βάλει τέλος στην περιβόητη πολιτική του ενός παιδιού που ίσχυε για δεκαετίες, προτρέποντας τις γυναίκες να κάνουν μέχρι τρία παιδιά. Σε περιφερειακό επίπεδο, οι τοπικές κυβερνήσεις εισήγαγαν σειρά μέτρων στο πλαίσιο ενθάρρυνσης των μεγαλύτερων οικογενειών, όπως δωρεάν εξωσωματικές και επιδοτήσεις για το δεύτερο και το τρίτο παιδί. 

Τα κίνητρα, ωστόσο, γάμου και τεκνοποίησης φαίνεται πως απέτυχαν να πείσουν μια γενιά νέων ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με ανεργία-ρεκόρ και λογής οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον, νεαρές γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο συχνά «επικρίνουν το θεσμό του γάμου ως πατριαρχικό που καταπιέζει τις γυναίκες» σημειώνει η Γιου Ζου, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. 

Πηγή: Guardian 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT