Ιαπωνία: Σενάρια πρόωρων εκλογών, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι

Ιαπωνία: Σενάρια πρόωρων εκλογών, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2025. Ωστόσο, υπάρχει έντονη φημολογία ότι η χώρα μπορεί να πάει πρόωρα στις κάλπες φέτος, ενδεχομένως ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά πρόωρων εκλογών δείχνει να μπαίνει η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, εν μέσω φημών που θέλουν τον πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα, να διαλύει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να οδηγεί την Ιαπωνία στις κάλπες πριν από τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου στις 21 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες γενικές εκλογές στην Ιαπωνία είχαν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021. Ως εκ τούτου, η επόμενη αναμέτρηση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί το 2025.  

Εντούτοις, η ιαπωνική ειδησεογραφία δείχνει, πλέον, να περιστρέφεται γύρω από το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.

Ο Κισίντα είδε τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να ανεβαίνουν έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της G7, στη Χιροσίμα, τον Μάιο. Υπό αυτό το πρίσμα, λέγεται πως  ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μπορεί να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ παγιώνοντας τη θέση του στην εξουσία μέσα από μια νέα εκλογική νίκη πριν από το 2024, οπότε εκπνέει και η θητεία του στην προεδρία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), το οποίο θα πρέπει να πάει σε εσωκομματική ψηφοφορία για την εκλογή νέας ηγεσίας. Ο Φούμιο Κισίντα θέλει να επαναδιεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης, αλλά και της χώρας.

Παράλληλα, ωστόσο, κυκλοφορούν και σενάρια που θέλουν την αντιπολίτευση να κινεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μέσα στον Ιούνιο, ενδεχομένως ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για την πρόωρη επιστροφή της Ιαπωνίας στις κάλπες.    

Με πληροφορίες από Gzero

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT