Ο Ερντογάν συνεχίζει το παζάρι

Δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν αίρει το βέτο για τη Σουηδία

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Eνώ ο Ερντογάν με νέες δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απορρίψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην ερχόμενη σύνοδο της Συμμαχίας τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για επίτευξη «κάποιας προόδου» στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι στην τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα, μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και ΝΑΤΟ, «σημειώθηκε κάποια πρόοδος» και ότι η συνάντηση έγινε με «εποικοδομητικό πνεύμα».

Αισιόδοξος ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας το συντομότερο δυνατόν», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε εγγυήσεις.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής» του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου. Ομως ο πρόεδρος της Τουρκίας σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από το ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν, ξεκαθάρισε πως υπό τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν μπορεί να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «εποικοδομητικό πνεύμα» στην τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα.

«Εάν περιμένετε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της Σουηδίας, πρώτα απ’ όλα, η Σουηδία πρέπει να εξαφανίσει ό,τι έχει κάνει αυτή η τρομοκρατική οργάνωση. Ενώ ο Στόλτενμπεργκ συνομιλούσε μαζί μας, δυστυχώς εκείνη την ώρα τρομοκράτες διαδήλωναν ξανά στους δρόμους της Σουηδίας». Αργότερα, ο κ. Ιμπραήμ (σ.σ. Καλίν) έστειλε τις σχετικές εικόνες στον ομόλογό του. «Ο πρόεδρός μας αυτή τη στιγμή συναντάται με τον Στόλτενμπεργκ, αλλά οι τρομοκράτες εξακολουθούν να διαδηλώνουν στη Σουηδία», επεσήμανε. «Από πού θα το πιάσουμε αυτό, πώς θα το συζητήσουμε στο Βίλνιους; Τώρα, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε θετικά το συγκεκριμένο ζήτημα με αυτές τις εικόνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως το ίδιο το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα της τρομοκρατίας. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο Βίλνιους ή κάτι τέτοιο και να λέμε ότι “όλα είναι υπέροχα”! Σήμερα ο ανώτερος σύμβουλός μου, ο πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, θα πραγματοποιήσει την τέταρτη συνάντηση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με την αντιπροσωπεία της Σουηδίας, της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ. Θα τους δώσει το εξής μήνυμα: “Λοιπόν, αυτή είναι η γνώμη του προέδρου μας, σίγουρα μην περιμένετε κάτι διαφορετικό στο Βίλνιους”».

Η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας στην ανακοίνωσή της σχετικά με τη συνάντηση της Αγκυρας ανέφερε: «Με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα, ελήφθησαν υπόψη τα αποτελέσματα των μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της νέας νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2023, σχετικά με τις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων στη Σουηδία. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το επίπεδο προόδου που σημειώθηκε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που καταγράφονται στο τριμερές μνημόνιο».

Αναλυτές εκτιμούν πως η στάση του κ. Ερντογάν δεν έχει σχέση μόνο με το ζήτημα της Σουηδίας αλλά και με όσα πρόκειται να κάνουν οι ΗΠΑ σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16. Είναι γνωστό πως η τουρκική πλευρά επιθυμεί μια συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η τουρκική πλευρά δεν θα είναι ικανοποιημένη μόνο με διαβεβαιώσεις για την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης. Θα περιμένει και ξεκάθαρες αποδείξεις για την πιθανότητα της άρσης των αντιρρήσεων του Κογκρέσου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως μέχρι τον Ιούλιο θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και με τις ΗΠΑ και με το ΝΑΤΟ σχετικά με τη Σουηδία, αν και επίσημα η Αγκυρα τονίζει πως δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε ότι η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία στο πλαίσιο της περυσινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι «η Σουηδία πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό».

Νέα ομάδα, ίδια πολιτική

Τη μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική που εφάρμοζε μέχρι σήμερα, προετοίμασε με δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τόνισε ότι «δίνει στη νέα οικονομική ομάδα περισσότερα περιθώρια για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της χώρας», μια δήλωση που προσωρινά ανοίγει τον δρόμο για την αλλαγή της «αντισυμβατικής» και «ανορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής που εφάρμοζε η κυβέρνησή του και η οποία οδήγησε στην εκτόξευση του πληθωρισμού, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι οικονομικοί αναλυτές. «Μερικοί φίλοι μας δεν πρέπει να κάνουν λάθος, ρωτώντας “Πηγαίνει ο πρόεδρός μας για σοβαρή αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων;”», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. «Συμφωνήσαμε να κάνει ο υπουργός μας γρήγορα και άνετα βήματα με την κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν για να προσθέσει ότι «με αυτόν τον τρόπο δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφια ποσοστά».  Αναλυτές εκτιμούν πως όπως ο κ. Ερντογάν αλλάζει την οικονομική του πολιτική, μπορεί τις επόμενες εβδομάδες να αλλάξει θέση και στο ζήτημα της Σουηδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT