Προσφυγικό: 108 εκατ. εκτοπισμένοι το 2022

Προσφυγικό: 108 εκατ. εκτοπισμένοι το 2022

Οι βίαιες συγκρούσεις, τα εγκλήματα πολέμου και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πόλεμο της Ουκρανίας προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εκτοπισμένων ατόμων εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βίαιες συγκρούσεις, τα εγκλήματα πολέμου και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πόλεμο της Ουκρανίας προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εκτοπισμένων ατόμων εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το 2022 οι εκτοπισμένοι αυξήθηκαν κατά 21%, αγγίζοντας τα 108,4 εκατομμύρια.

Αυτός ο αριθμός εκτινάχθηκε κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στο Σουδάν, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Προσφυγικό: 108 εκατ. εκτοπισμένοι το 2022-1«Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πόσο γρήγορα επιλέγουν τον πόλεμο ορισμένοι και πόσο αργά βρίσκουν λύσεις, καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον όλεθρο, τον ξεριζωμό και στην αγωνία», δήλωσε ο Φιλίπο Γκράντι, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Σάλτμαρς, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Υπατης Αρμοστείας, «η έκθεση αποτελεί ένα “κατηγορώ” για τη συνολική παγκόσμια πραγματικότητα, η οποία γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη και απρόβλεπτη».

Παρότι η εισβολή στην Ουκρανία δημιούργησε τη μεγαλύτερη σε μέγεθος και ταχύτητα κρίση το 2022, συγκρούσεις και ανασφάλεια καταγράφονται και σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι μάχες που ξέσπασαν στο Σουδάν μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των παραστρατιωτικών δυνάμεων τον περασμένο Απρίλιο είναι καταστροφικές για τον άμαχο πληθυσμό.

«Φέτος, η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην κατάσταση στο Σουδάν. Οι συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και τριπλάσιο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων», είπε ο Σάλτμαρς.

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι απελπιστική στη Μιανμάρ, όπου, μέχρι τα τέλη Μαΐου, ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξήθηκε κατά 331.600 άτομα σε σχέση με το 2022, αγγίζοντας το 1,8 εκατομμύριο.

Παράλληλα, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανέρχονται σε 6,2 εκατομμύρια.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της ειρήνης και την εξασφάλιση της οικονομικής στήριξης των εκτοπισμένων», δήλωσε ο Σάλτμαρς.

«Μέχρι το τέλος του 2022 η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε λάβει μόλις το ήμισυ της ετήσιας χρηματοδότησής της. Και ενώ πολλές δράσεις μας υποχρηματοδοτούνται, καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε έναν πρωτοφανή αριθμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT