ΕΕ: Διεθνής διάσκεψη για την παροχή βοήθειας στη Συρία

ΕΕ: Διεθνής διάσκεψη για την παροχή βοήθειας στη Συρία

Τρεις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι οι ανάγκες είναι «τεράστιες»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση φιλοξενεί διεθνή διάσκεψη την Πέμπτη για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη Συρία, όπου ο σεισμός του Φεβρουαρίου επιδείνωσε την ήδη δεινή κατάσταση των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί σε πόλεμο από το 2011.

Η υπουργική διάσκεψη θα συγκεντρώσει κρατικούς παράγοντες, ιδίως κράτη-μέλη της ΕΕ, γειτονικά κράτη της Συρίας και τρίτες χώρες, καθώς και εκπροσώπους από τα Ηνωμένα Εθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, για να συζητήσουν πώς να ενισχυθεί η ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη προς τον λαό της Συρίας. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των φετινών δεσμεύσεων, σύμφωνα με όσα ανακοινώνουν οι Βρυξέλλες.

Τρεις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι οι ανάγκες είναι «τεράστιες» και προειδοποίησαν ότι μέχρι στιγμής έχει εξασφαλιστεί μόνο το ένα δέκατο της απαραίτητης χρηματοδότησης για έργα του 2023 για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στη Συρία και οι πρόσφυγες στην περιοχή.

«Χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε κοινή δήλωση οι Μάρτιν Γκρίφιθς, Φίλιπο Γκράντι και Αχίμ Στάινερ, οι οποίοι από κοινού καθοδηγούν την απάντηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην κρίση στη Συρία.

«Περισσότερη βοήθεια για τον συριακό λαό και όσους τον φιλοξενούν είναι επιτακτική. Οι ανάγκες είναι τεράστιες», ανέφεραν.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από το 2011 και περίπου 6,8 εκατομμύρια παραμένουν εκτοπισμένοι στη χώρα τους, όπου σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία και Ιράκ καθώς και στην Αίγυπτο.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι ήλπιζαν για παρόμοιο επίπεδο υποσχέσεων με τα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια που προσφέρθηκαν για τη Συρία και τους γείτονές της σε παρόμοια διάσκεψη πέρυσι.

Προειδοποίησαν ότι τα σχέδια του ΟΗΕ για βοήθεια 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός της χώρας, καθώς και 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Σύρους στην ευρύτερη περιοχή φέτος, έχουν υποχρηματοδοτηθεί σε απογοητευτικό βαθμό

«Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τη Συρία δεν συμβαδίζει με τις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες», δήλωσε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο Σλοβένος υπεύθυνος της διάσκεψης και ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT