ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση αιχμαλώτων

ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση αιχμαλώτων

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν, που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, υποστηρίζει ότι Ουάσιγκτον και Τεχεράνη είναι κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση αιχμαλώτων.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνίας που θα οδηγεί στην απελευθέρωση των Αμερικανών που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Σαΐντ Μπαντρ Αλμπουσάιντι, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον ιστοχώρο Al-Monitor, ενώ ανάλογες πληροφορίες είχαν δημοσιευτεί προ ημερών και στη Wall Street Journal.

«Μπορώ να πω ότι είναι κοντά (σ.σ. σε μια συμφωνία). Το ζήτημα είναι πια πιθανόν κυρίως τεχνικής φύσεως. Πρέπει να έχουν ένα πλαίσιο και ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς αυτό θα ενορχηστρωθεί», δήλωσε ο Ομανός ΥΠΕΞ η χώρα του οποίου λειτουργεί ως διαμεσολαβητής στις συνομιλίες μεταξύ Ιρανών και Αμερικανών.

Το Ιράν θα ήθελε, από την πλευρά του, να «ξεπαγώσουν» τα ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων ιρανικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει σε τράπεζες της Νότιας Κορέας λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, θα μπορούσε όντως να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια αλλά μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Η Ουάσιγκτον, από την άλλη πλευρά, θα ήθελε το Ιράν να προχωρήσει στην απελευθέρωση των Αμερικανών υπηκόων (Siamak Namazi, Emad Shargi, Morad Tahbaz) που κρατούνται στη διαβόητη φυλακή Evin της Τεχεράνης με την κατηγορία της κατασκοπείας, μια κατηγορία την οποία οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι και η Ουάσιγκτον αρνούνται κατηγορηματικά.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Al-Monitor ότι μια συμφωνία για τους κρατούμενους είναι όντως «κοντά».

Επιβεβαιώνοντας όσα έχουν διαρρεύσει, εκπρόσωπος της ιρανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε: «Αυτός ο γύρος ανταλλαγής κρατουμένων βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και πάνω από δύο χρόνια και είμαστε τώρα, πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας».

Σημειώνεται ότι οι Ιρανοί έχουν απελευθερώσει τους περασμένους μήνες κρατουμένους από το Βέλγιο, τη Δανία και την Αυστρία.

Με πληροφορίες από Al-Monitor

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT